Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Proponuję dziś przepis na słynne ciasto Shrek, z którym jest jeden problem, a mianowicie do niego trzeba użyć zielonego soku Kubuś, którego nie da się już nigdzie kupić. Zatem polecam mój przepis ze sposobem, jak obejść ten problem :-)
mikser, foremka o wymiarach 24 cm x 24 cm
Ta aromatyczna zupa z cieciorki rozgrzewa, syci i zachwyca głębią smaku. Świe...
Odsłon: 11411
Mięso z udzików w przyprawach podane z jędrnym brokułem.
Odsłon: 176
Dubajska czekolada to ogromny przebój. I nie ma się czemu dziwić - mega chrup...
Odsłon: 144
Ta aromatyczna zupa z cieciorki rozgrzewa, syci i zachwyca głębią smaku. Świe...
Odsłon: 11411
Mięso z udzików w przyprawach podane z jędrnym brokułem.
Odsłon: 176
Dubajska czekolada to ogromny przebój. I nie ma się czemu dziwić - mega chrup...
Odsłon: 144
Składniki
Biszkopt: Do misy miksera wbijamy 4 jajka, dodajemy szczyptę soli, 3/4 szklanki cukru i miksujemy na puszystą masę. Następnie wsypujemy pół szklanki mąki tortowej, miksujemy na najwolniejszych obrotach i pół szklanki mąki ziemniaczanej i miksujemy na najwolniejszych obrotach. Dno blaszki o wymiarach 24 cm x 24 cm wykładamy papierem do pieczenia i przelewamy ciasto. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 stopni C. Pieczemy w nagrzanym piekarniku z grzaniem góra-dół na drugiej półce od dołu, przez ok. 30-35 minut. Upieczony biszkopt pozostawiamy do wystudzenia. Następnie ściągamy spieczony wierzch biszkoptu, wyciągamy go z formy, usuwamy papier ze spodu i przekładamy z powrotem do foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto będzie wysokie, więc musimy zabezpieczyć ranty, na przykład pasami papieru do pieczenia.
Zielony budyń na soku Kubuś: Do garnka wlewamy sok Kubuś - powinien być zielony, ale mnie nie udało się takiego kupić, a byłam w naprawdę wielu sklepach, dlatego postanowiłam przefarbować inny sok, najlepszy do tego będzie bananowy, jest najjaśniejszy. Potrzebny jest litr, ale w butelce jest dużo mniej, brakującą ilość do litra uzupełniamy wodą. Część odlewamy do mniejszego naczynia, garnek z sokiem nastawiamy do zagotowania. Do mniejszego naczynia z sokiem wsypujemy 3 budynie śmietankowe i 2 łyżki cukru, mieszamy. I gdy już budynie ładnie się rozmieszają to będziemy zabarwiać sok. Wystarczy trochę jakiegokolwiek barwnika spożywczego, albo zielonego, albo mieszamy kilka kropel żółtego i niebieskiego. Tak pięknie zabarwioną mieszankę z budyniami wlewamy do gotującego się soku i gotujemy na wolnym ogniu aż zgęstnieje. Następnie jeszcze gorący budyń wylewamy na biszkopt i pozostawiamy do wystudzenia. Gdy budyń trochę przestygnie, ale będzie jeszcze lekko ciepły, układamy delicje delikatnie je dociskając do budyniu.
Zielona galaretka na wierzch: Do garnuszka lub rondelka wlewamy 750 ml wrzątku i wsypujemy 2 zielone galaretki, mieszamy i pozostawiamy do wystudzenia. A gdy wystygnie to chowamy do lodówki i pilnujemy, nie możemy przegapić momentu, w którym galaretka się zetnie i nie będzie jej już można wylać na ciasto.
Pianka śmietankowa: Zaczynamy od przygotowania galaretki w szklance. Potrzebujemy 3/4 szklanki wrzątku, wsypujemy 1 zieloną galaretkę, mieszamy i studzimy. Do misy miksera wlewamy 600 ml śmietanki kremówki 30% i miksujemy, a w czasie miksowania stopniowo dodajemy wystudzoną galaretkę ze szklanki. Powinniśmy uzyskać gęsty krem o lekko zielonkawym zabarwieniu. W cieście, po odpowiednim czasie w lodówce, krem przeistoczy się w swoistą piankę.
Ostatni etap: Krem wykładamy na warstwę delicji, wygładzamy i chowamy ciasto do lodówki. W tym czasie galaretka tez już powinna się ścinać i na schłodzone ciasto wylewamy galaretkę. Ciasto z galaretką znów chowamy do lodówki na ok. 30 minut. Po tym czasie wyciągamy ciasto i na galaretkę sypiemy wiórki kokosowe. Jeżeli nie chcemy takiej dekoracji to pomijamy ten etap i chowamy ciasto do lodówki na całą noc. Kroimy następnego dnia. Jest przepyszne, idealne na ciepłe dni, taki chłodny pyszny deser, z delikatnym biszkoptem, pięknym zielonym budyniem o smaku bananowym, z ukrytymi delicjami, pianką śmietankową i galaretką na wierzchu, po prostu pyszności, serdecznie polecam :-)