Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis bierze udział w konkursie
Pychota, polecam. Wszystkie skrzaty lubią takie ciasta.
Pasuje na śniadanko.
Odsłon: 1143
Kuchnia szwedzka jest w Polsce stosunkowo mało znana, ale każdy, kto kiedykol...
Odsłon: 102
Masz ochotę zrobić najlepszy domowy pasztet drobiowy? Wbrew pozorom, nie jest...
Odsłon: 10580
Pasuje na śniadanko.
Odsłon: 1143
Kuchnia szwedzka jest w Polsce stosunkowo mało znana, ale każdy, kto kiedykol...
Odsłon: 102
Masz ochotę zrobić najlepszy domowy pasztet drobiowy? Wbrew pozorom, nie jest...
Odsłon: 10580
Składniki
Jeżyny i maliny zagotować z dodatkiem niewielkiej ilości wody. Przetrzeć przez sito, zrobić mus. Na mleku ugotować kaszę z dodatkiem cukru i musu owocowego. Dodać do gorącej kaszy galaretkę w proszku. Mieszać aż galaretka się rozpuści. Foremkę ( 24x9x7 wysokości) wyłożyć folią spożywczą. Na dno ułożyć 4 herbatniki. Na herbatniki wylać kaszę. Jeśli gorąca, to odczekać chwilę i ułożyć na wierzchu warstwę herbatników. Posmarować dżemem jagodowym i ponownie ułożyć herbatniki. Pozostawić do całkowitego wystudzenia. Najlepiej na noc w lodówce. Wyjąć ciasto, przykładając deskę i obracając formę do góry dnem. Zdjąć formę i folię. Obrócić ciasto, tak, żeby warstwa z dżemem jagodowego były na dole. Pokroić na 4 kawałki. Białą czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej z dodatkiem łyżeczki masła i soku z cytryny. Wierzch każdej kostki polać czekoladą i udekorować jeżynami, malinami, borówkami i miętą. Smacznego.