Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciasto Skubaniec, znane także jako pleśniak, to klasyczny polski deser. Charakteryzuje się dość cierpkim smakiem owoców czarnej porzeczki osłodzonym jedwabistą bezą. Skubaniec – co dodać do ciasta kruchego? Spód oraz wierzch ciasta skubaniec przygotowane jest z mąki pszennej, masła, masła, cukru, żółtek jaj, proszku do pieczenia oraz soli. Nietypowym dodatkiem do tego kruchego ciasta jest kakao. Jakie owoce do ciasta skubaniec? W przepisie na ciasto skubaniec można spotkać się z różnymi owocami, z reguły zaleca się, aby wybierać te sezonowe. Świetnie sprawdzi się tu czarna porzeczka, która doskonale kontrastuje ze słodkim spodem oraz bezową warstwą. Doskonale sprawdzą się również kwaskowate wiśnie. Jeżeli nie masz porzeczek możesz wykorzystać jabłka, dzięki czemu pleśniaka przygotujesz również jesienią lub zimą. Jaką formę wybrać do ciasta skubaniec? W poniższym przepisie na ciasto skubaniec najlepiej sprawdzi się prostokątna forma o wymiarach 20 na 30 centymetrów. Należy wyłożyć ją papierem do pieczenia. Skąd pochodzi nazwa ciasta skubaniec? Zabawna nazwa ciasta prawdopodobnie wzięła się od sposobu jego przygotowania. Wystarczy, że za pomocą rąk będziesz odrywać (skubać) kawałki ciasta. Inną powszechnie stosowaną nazwą jest pleśniak.
Prawie ostatnie zebrane bakłażany przeznaczyłam na klasyczne sycylijskie dani...
Odsłon: 4542
Makaron penne podany z sosem wieprzowym z łopatki.
Odsłon: 16
Prawie ostatnie zebrane bakłażany przeznaczyłam na klasyczne sycylijskie dani...
Odsłon: 4542
Makaron penne podany z sosem wieprzowym z łopatki.
Odsłon: 16
Składniki
Przygotuj ciasto. W dużej misce umieść masło, żółtka, cukier, proszek do pieczenia, sól i 350 g mąki. Wyrób całość na jednolitą masę i podziel ją na pół. Do jednej połowy dodaj 3 łyżki mąki, a do drugiej – kakao. Obie części wyrób do połączenia składników. Formę do pieczenia o wymiarach ok. 20 x 30 cm wyłóż papierem do pieczenia. Przełóż do niej najpierw ciasto jasne i wyrównaj. Na nie rozłóż ciasto ciemne. Czarną porzeczkę umyj i usuń gałązki. Wysusz papierowym ręcznikiem. Posyp ciasto równomiernie owocami.
Przygotuj warstwę bezową. Białka jajek ubij na sztywną pianę. Pod koniec dodaj cukier i ponownie ubij. Rozłóż masę bezową na owocach.
owocach. Przygotuj kruszonkę. Do miski włóż cukier puder i mąkę. Zimne masło posiekaj na drobną kostkę. Dołóż do pozostałych suchych składników i wyrabiaj dłońmi do uzyskania grudek kruszonki. Kruszonkę podziel na dwie części. Do jednej dodaj 2 łyżki kakao i ponownie wyrób, by kruszonka nabrała jednolitego koloru.
Ciasto posyp najpierw jasną kruszonką, a następnie ciemną. Piekarnik rozgrzej do temperatury 180 st. Celsjusza. Piecz ciasto przez 60 minut. Ciasto Skubaniec podawaj udekorowane świeżą czarną porzeczką i posypane cukrem pudrem.