Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kruche ciasto ze śliwkami poleca się na weekend do kawki.
Nigdy nie byłam szczególną fanką makowców, jednak zapewniam, że tak przygotow...
Odsłon: 189
Smacznie i dietetycznie.
Odsłon: 310
Podkręcony smak świątecznych śledzi.
Odsłon: 661
Pierś pieczona z indyka to świetna propozycja na obiad lub jako wędlina do ka...
Odsłon: 98
Pyszny i efektowny sposób na świąteczną rybę.
Odsłon: 397
Nigdy nie byłam szczególną fanką makowców, jednak zapewniam, że tak przygotow...
Odsłon: 189
Smacznie i dietetycznie.
Odsłon: 310
Podkręcony smak świątecznych śledzi.
Odsłon: 661
Pierś pieczona z indyka to świetna propozycja na obiad lub jako wędlina do ka...
Odsłon: 98
Pyszny i efektowny sposób na świąteczną rybę.
Odsłon: 397
Składniki
Mąkę przesiać przez sito, dodać proszek do pieczenia i dokładnie wymieszać. Dobrze schłodzone masło pokroić w drobną kostkę. Wszystkie składniki na ciasto (oprócz kakao**) umieścić w misie miksera i wymieszać za pomocą mieszadła na średnich obrotach do uzyskania konsystencji mokrego piasku. Następnie zagnieść ciasto w kulkę. Podzielić na trzy części (jedna większa część będzie na spód) drugą część ciasta połączyć z kakao. Wszystkie trzy kulki zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki. W tym czasie umyć owoce, osuszyć, przeciąć na pół lub ćwiartki i usunąć pestkę. Na najwyższych obrotach miksera ubić białka, dodawać po jednej łyżce cukru. Na koniec dodać skrobię ziemniaczaną i delikatnie wymieszać. Foremkę o boku 23cm wysmarować tłuszczem i wyłożyć papierem do pieczenia. Na dno formy zetrzeć na tarce o dużym oczku ciasto(większą część). Posmarować dżemem. Ułożyć owoce i zetrzeć czekoladowe ciasto. Kolejno wyłożyć pianę, wyrównać. Na górę zetrzeć ostatnią część ciasta. Włożyć do nagrzanego piekarnika do 170°C i piec ok. 45 minut. Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem. Smacznego