Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Półkruche ciasto śliwkowe z pianką z białek to niezawodny pomysł na deser do rodzinnego obiadu. Jego przygotowanie nie jest czasochłonne i nie wymaga składników, których nie kupisz w osiedlowym sklepie w niehandlową niedzielę. Musisz jedynie przeznaczyć nieco czasu na wysuszenie bezy, ale jeśli nie zależy ci na tym, by pianka była chrupiąca z wierzchu, możesz skrócić czas wypiekania ciasta.
Naleśniki są elastyczne i nie pękają przy zwijaniu.
Odsłon: 2770
Pyszne i bardzo proste tosty francuskie, o smaku maliny i białej czekolady. P...
Odsłon: 49
Solanka bez saletry II jest ulepszoną wersją pierwszej, a boczek pieczony wys...
Odsłon: 72
Spontaniczne danie z tego co było pod ręką... Zadowoli każde podniebienie, sz...
Odsłon: 250
Naleśniki są elastyczne i nie pękają przy zwijaniu.
Odsłon: 2770
Pyszne i bardzo proste tosty francuskie, o smaku maliny i białej czekolady. P...
Odsłon: 49
Solanka bez saletry II jest ulepszoną wersją pierwszej, a boczek pieczony wys...
Odsłon: 72
Spontaniczne danie z tego co było pod ręką... Zadowoli każde podniebienie, sz...
Odsłon: 250
Składniki
Umieść w misce mąkę, proszek do pieczenia, maślankę, pokrojone na kawałki masło, 1 całe jajko, 2 oddzielone od białek żółtka oraz 50 g cukru. Zmiksuj (idealnie sprawdzi się mikser planetarny z hakiem) lub zagnieć na jednolite ciasto. Włóż je do woreczka foliowego i odłóż na pół godziny do lodówki.
Umyj śliwki i przekrój na połówki, usuwając pestki. Osusz ręcznikiem papierowym. Wymieszaj z cynamonem i 2 łyżeczkami mąki ziemniaczanej.
Wyłóż ciastem formę o wymiarach około 20x20 cm. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C. Piecz przez około 15 minut. Nie wyłączaj piekarnika.
W międzyczasie umieść w misie miksera pozostałe białka i cukier. Zmiksuj na kremową masę (przez około 10 minut). Pod koniec dodaj łyżeczkę mąki ziemniaczanej i sok z cytryny.
Przełóż śliwki na podpieczony spód. Zalej masą z białek. Wstaw ponownie do piekarnika i od razu zmniejsz temperaturę do 150°C (z termoobiegiem – 140°C). Piecz przez około godzinę. Pozostaw ciasto do wystudzenia w piekarniku (przy lekko uchylonych drzwiczkach).