Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciasto z masą krówkową i słonecznikiem, na delikatnym biszkopcie.Moje ulubione ciacho:)
Czas na świąteczne wędzenie.
Odsłon: 1595
Zrazy nadziewane i zawijane można robić z różnych mięs, ale te klasyczne są z...
Odsłon: 704
Proponujemy danie postne z ziemniaków, które nam zostały z z poprzedniego obi...
Odsłon: 691
Galareta wieprzowa z nóżek i golonek to specjalność kuchni tradycyjnej. W róż...
Odsłon: 286
Czas na świąteczne wędzenie.
Odsłon: 1595
Zrazy nadziewane i zawijane można robić z różnych mięs, ale te klasyczne są z...
Odsłon: 704
Proponujemy danie postne z ziemniaków, które nam zostały z z poprzedniego obi...
Odsłon: 691
Galareta wieprzowa z nóżek i golonek to specjalność kuchni tradycyjnej. W róż...
Odsłon: 286
Składniki
Przygotować biszkopt.Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Następnie ciągle ubijając dodawać po łyżce cukru.Kiedy cukier rozpuści się, dodawać po jednym żółtku.Na koniec dodać mąkę z kakao i delikatnie wymieszać.
Dno blaszki wyłożyć papierem do pieczenia.Wyłożyć masę i wstawić do nagrzanego piekarnika.Piec w temp. 180 st.C 25-30 minut.
Po wystudzeniu biszkopt przekroić wzdłuż na dwie części. Przygotować krem słonecznikowy.Margarynę razem z cukrem pudrem i mlekiem zagotować w rondelku.Do gotującej masy wsypać słonecznik i wymieszać.Następnie masę słonecznikową wylać na blaszkę i przyrumienić w piekarniku w temp. 180st.C ok.25 minut. Po wystudzeniu płytkę pokruszyć.
Masło utrzeć na puszystą masę, dodać żółtka i dalej ucierać na pulchną, gładką masę. Następnie dodawać po łyżce masy krówkowej, cały czas ucierając. Na koniec dodać pokruszoną płytkę słonecznikową i kieliszek alkoholu.Dokładnie wymieszać.Tak przygotowanym kremem przełożyć części biszkoptu. Na wierzchu ciasto polać dowolną polewą czekoladową i wstawić do lodówki. Można udekorować dodatkowo z wierzchu słonecznikiem.