Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszne chrupiące ciasto, czyli biszkopt, śmietanka 36% z dodatkiem kawy i mnóstwo prażonego słonecznika. Proste składniki, proste wykonanie a efekt naprawdę fajny. Polecam.
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 345
Czebureki-chrupiące i rumiane pierogi z soczystym mięsnym farszem. Danie z k...
Odsłon: 4916
Lekki, przyjemny sosik z nutką chrzanowej ostrości. Dodajmy do niego, pieczyw...
Odsłon: 110
Ciasto jest bardzo łatwe do przygotowania. Jest lekkie, pyszne i mocno truska...
Odsłon: 157
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 345
Czebureki-chrupiące i rumiane pierogi z soczystym mięsnym farszem. Danie z k...
Odsłon: 4916
Lekki, przyjemny sosik z nutką chrzanowej ostrości. Dodajmy do niego, pieczyw...
Odsłon: 110
Ciasto jest bardzo łatwe do przygotowania. Jest lekkie, pyszne i mocno truska...
Odsłon: 157
Składniki
Upiec biszkopt: Mąkę i kakao przesiać. Białka ubić na sztywno, pod koniec dodawać po łyżce cukier, cały czas ubijając. Następnie dodawać po 1 żółtku, nadal cały czas ubijając. Do masy jajecznej dodać przesianą mąkę i kakao i delikatnie połączyć szpatułką. Tortownicę 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia, wylać ciasto, wyrównać. Piec w temp. 170 st. przez około 30 minut ( sprawdzamy patyczkiem, czy już gotowe). Prażony słonecznik: Na patelni rozgrzać masło, wrzucić słonecznik, posypać cukrem i prażyć na złoty kolor. Trzeba ciągle mieszać, aby słonecznik rumienił się równomiernie i nie przypalał się. Następnie należy go wyjąć na talerz, ostudzić a następnie pokruszyć. Śmietana: Zarówno śmietana jak i miska do ubijania powinny być bardzo zimne. Ubić śmietanę, pod koniec dodać cukier puder i kawę rozpuszczalną.
Biszkopt przekroić na 2 blaty, oba nasączyć kawą rozpuszczalną. Na pierwszym blacie rozsmarować śmietanę, pokruszyć równomiernie słonecznik. Przykryć drugim blatem, na którym znów znajdzie się śmietana i słonecznik. Słonecznikiem obsypujemy wierzch i boki, musi być go dużo. Ciasto należy schłodzić co najmniej 2 godzinki w lodówce. Kawa i prażony słonecznik to wg mnie połączenie idealne. Polecam serdecznie!