Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciasto słoneczny brzeg to połączenie pulchnego i delikatnego biszkoptu z mocnym smakiem kakao i wiśniami. Całość zwieńcza krem budyniowy. Z pewnością jest to ciasto warte grzechu, które zrobi furorę na wszystkich imprezach rodzinnych. Sprawdzi się także na święta.
Przepis dnia
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 4181
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 416496
Przepis dnia
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 4181
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 416496
Składniki
Przygotuj ciasto. Masło posiekaj i przełóż do miski. Dodaj cukier i sól. Ubij całość ma puszystą masę. Dodawaj pojedynczo jajka i po łyżce proszku do pieczenia. Na koniec dodaj przesianą mąkę. Wszystko dobrze wymieszaj, by uzyskać gładką konsystencję. W razie potrzeby rozcieńcz masę mlekiem, by łatwo się rozprowadzała.
Dwie trzecie ciasta wyłóż do blaszki o wymiarach 25x35 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Do pozostałej masy dodaj kakao i rum. Wymieszaj i wylej ją na pierwszą warstwę.
Wiśnie odsącz z zalewy i osusz papierowym ręcznikiem. Rozłóż je równomiernie na cieście.
Ciasto piecz w piekarniku nagrzanym do 180 st. Celsjusza przez 35-40 minut, do suchego patyczka. Wyjmij i ostudź.
Przygotuj krem. Budyń wymieszaj z mlekiem i zagotuj, ciągle mieszając. Ostudź i zdejmij kożuch.
Masło utrzyj z cukrem pudrem na puch. Dodawaj po łyżce budyniu, cały czas miksując i pilnując, by nie było grudek. Rozłóż krem na upieczonym cieście.
Wierzch ciasta słoneczny brzeg posyp kakao do dekoracji. Deser podawaj po dobrym schłodzeniu w lodówce.