Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciasto słoneczny brzeg to połączenie pulchnego i delikatnego biszkoptu z mocnym smakiem kakao i wiśniami. Całość zwieńcza krem budyniowy. Z pewnością jest to ciasto warte grzechu, które zrobi furorę na wszystkich imprezach rodzinnych. Sprawdzi się także na święta.
Polecam. Mrożone warzywa sprawdzają się w sałatkach.
Odsłon: 216
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 784
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 916
Zupa grzybowa smakuje mi o każdej porze roku, dlatego w zamrażalniku zawsze m...
Odsłon: 130
Sernik przygotowany na majówkę. Przepis jest prosty, łatwy i nieskomplikowany...
Odsłon: 2816
Polecam. Mrożone warzywa sprawdzają się w sałatkach.
Odsłon: 216
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 784
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 916
Zupa grzybowa smakuje mi o każdej porze roku, dlatego w zamrażalniku zawsze m...
Odsłon: 130
Sernik przygotowany na majówkę. Przepis jest prosty, łatwy i nieskomplikowany...
Odsłon: 2816
Składniki
Przygotuj ciasto. Masło posiekaj i przełóż do miski. Dodaj cukier i sól. Ubij całość ma puszystą masę. Dodawaj pojedynczo jajka i po łyżce proszku do pieczenia. Na koniec dodaj przesianą mąkę. Wszystko dobrze wymieszaj, by uzyskać gładką konsystencję. W razie potrzeby rozcieńcz masę mlekiem, by łatwo się rozprowadzała.
Dwie trzecie ciasta wyłóż do blaszki o wymiarach 25x35 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Do pozostałej masy dodaj kakao i rum. Wymieszaj i wylej ją na pierwszą warstwę.
Wiśnie odsącz z zalewy i osusz papierowym ręcznikiem. Rozłóż je równomiernie na cieście.
Ciasto piecz w piekarniku nagrzanym do 180 st. Celsjusza przez 35-40 minut, do suchego patyczka. Wyjmij i ostudź.
Przygotuj krem. Budyń wymieszaj z mlekiem i zagotuj, ciągle mieszając. Ostudź i zdejmij kożuch.
Masło utrzyj z cukrem pudrem na puch. Dodawaj po łyżce budyniu, cały czas miksując i pilnując, by nie było grudek. Rozłóż krem na upieczonym cieście.
Wierzch ciasta słoneczny brzeg posyp kakao do dekoracji. Deser podawaj po dobrym schłodzeniu w lodówce.