Każde dziecko najmilej chyba wspomina sernik i szarlotkę pieczone przez babcię. Ciasto Smaki Dzieciństwa nawiązuje do tych dwóch klasycznych wypieków, które każdemu z nas są dobrze znane.
Ciasto Smaki Dzieciństwa
Składniki
Spód:
- 300 g mąki
- 200 g miękkiego masła
- 100 g brązowego cukru
- 1 szczypta soli
Warstwa serowa:
- 750 g chudego twarogu sernikowego podwójnie mielonego
- 250 g serka mascarpone
- 180 g brązowego cukru
- 100 g śmietanki 36%
- 4 jajka
- 40 g mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 1 jabłko
Wierzch:
- 3 jabłka
- 2 łyżki brązowego cukru
- 2 garście płatków migdałowych
Składniki
Spód:
- 300 g mąki
- 200 g miękkiego masła
- 100 g brązowego cukru
- 1 szczypta soli
Warstwa serowa:
- 750 g chudego twarogu sernikowego podwójnie mielonego
- 250 g serka mascarpone
- 180 g brązowego cukru
- 100 g śmietanki 36%
- 4 jajka
- 40 g mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 1 jabłko
Wierzch:
- 3 jabłka
- 2 łyżki brązowego cukru
- 2 garście płatków migdałowych

Potrzebne przybory kuchenne
Średnica formy: 24 cm.
Etapy przygotowania
Przygotuj spód. Wszystkie składniki przenieś do miski i utrzyj całość w palcach do uzyskania konsystencji kruszonki.
Tortownicę o średnicy 24 cm wyłóż papierem do pieczenia. Masą wylep spód. Wstaw blaszkę do lodówki.
Przygotuj warstwę serową. Jabłko obierz i usuń gniazdo nasienne. Pokrój owoc w małą kostkę i odłóż na bok.
W misce utrzyj jajka z cukrem i ekstraktem waniliowym do uzyskania gładkiej konsystencji. Dodaj śmietankę, mascarpone i twaróg sernikowy.
Na wierzchu spodu rozłóż równomiernie pokrojone jabłko. Przykryj je masą serową.
Przygotuj wierzch. Jabłka wydrąż i pokrój na ćwiartki, a następnie w cienkie plasterki. Porozkładaj je na wierzchu ciasta.
Posyp całość cukrem i płatkami migdałowymi.
Ciasto Smaki Dzieciństwa wstaw do pieca nastawionego na 180 st. Celsjusza i piecz przez 65-70 minut. Środek sernika powinien lekko drżeć, a brzegi być ścięte.
Wyłącz piekarnik i lekko uchyl drzwiczki. Pozostaw ciasto do ostygnięcia, a następnie wstaw całość do lodówki, do całkowitego schłodzenia.
Przepis w Waszym wykonaniu (1)


Komentarze do przepisu (1)
Ostatnio komentowane przepisy

Domowa wędlina najlepsza.
- Wielkanoc
- Boże Narodzenie
- Impreza
- Do pracy
- Polska
- Dla dzieci
- Warzywa
- Papryka
- Nabiał
- Mleko
- Mięso
- Przyprawy
- Czosnek
- Kanapki
- Dla zdrowia
Odsłon: 35996

Dla wielbicieli czekolady i nie tylko. Domowe najlepsze.
- Wielkanoc
- Boże Narodzenie
- Impreza
- Tłusty czwartek
- Do pracy
- Polska
- Dla dzieci
- Wegetariańskie
- Nabiał
- Jajka
- Ciastka
- Dla zdrowia
Odsłon: 926

Przepis dnia
Fantastyczna tarta marcepanowo-czekoladowa z nutką pomarańczową. Idealna na u...
Odsłon: 1734
Przepis dnia
Soczyste kotlety mielone i siekane.
- Polska
- Bez laktozy
- Bez cukru
- Dla dzieci
- Dietetyczne
- Warzywa
- Papryka
- Mięso
- Indyk
- Przyprawy
- Czosnek
- Majeranek
- Kotlety
- Bułki
Odsłon: 4145
Ostatnio komentowane przepisy

Domowa wędlina najlepsza.
- Wielkanoc
- Boże Narodzenie
- Impreza
- Do pracy
- Polska
- Dla dzieci
- Warzywa
- Papryka
- Nabiał
- Mleko
- Mięso
- Przyprawy
- Czosnek
- Kanapki
- Dla zdrowia
Odsłon: 35996

Dla wielbicieli czekolady i nie tylko. Domowe najlepsze.
- Wielkanoc
- Boże Narodzenie
- Impreza
- Tłusty czwartek
- Do pracy
- Polska
- Dla dzieci
- Wegetariańskie
- Nabiał
- Jajka
- Ciastka
- Dla zdrowia
Odsłon: 926

Przepis dnia
Fantastyczna tarta marcepanowo-czekoladowa z nutką pomarańczową. Idealna na u...
Odsłon: 1734
Przepis dnia
Soczyste kotlety mielone i siekane.
- Polska
- Bez laktozy
- Bez cukru
- Dla dzieci
- Dietetyczne
- Warzywa
- Papryka
- Mięso
- Indyk
- Przyprawy
- Czosnek
- Majeranek
- Kotlety
- Bułki
Odsłon: 4145



Składniki
- 300 g mąki
- 200 g miękkiego masła
- 100 g brązowego cukru
- 1 szczypta soli
- 750 g chudego twarogu sernikowego podwójnie mielonego
- 250 g serka mascarpone
- 180 g brązowego cukru
- 100 g śmietanki 36%
- 4 jajka
- 40 g mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 1 jabłko
- 3 jabłka
- 2 łyżki brązowego cukru
- 2 garście płatków migdałowych
Przygotuj spód. Wszystkie składniki przenieś do miski i utrzyj całość w palcach do uzyskania konsystencji kruszonki.
Tortownicę o średnicy 24 cm wyłóż papierem do pieczenia. Masą wylep spód. Wstaw blaszkę do lodówki.
Przygotuj warstwę serową. Jabłko obierz i usuń gniazdo nasienne. Pokrój owoc w małą kostkę i odłóż na bok.
W misce utrzyj jajka z cukrem i ekstraktem waniliowym do uzyskania gładkiej konsystencji. Dodaj śmietankę, mascarpone i twaróg sernikowy.
Na wierzchu spodu rozłóż równomiernie pokrojone jabłko. Przykryj je masą serową.
Przygotuj wierzch. Jabłka wydrąż i pokrój na ćwiartki, a następnie w cienkie plasterki. Porozkładaj je na wierzchu ciasta.
Posyp całość cukrem i płatkami migdałowymi.
Ciasto Smaki Dzieciństwa wstaw do pieca nastawionego na 180 st. Celsjusza i piecz przez 65-70 minut. Środek sernika powinien lekko drżeć, a brzegi być ścięte.
Wyłącz piekarnik i lekko uchyl drzwiczki. Pozostaw ciasto do ostygnięcia, a następnie wstaw całość do lodówki, do całkowitego schłodzenia.
To prawda, najlepsza szarlotka babcina, jaka pamiętam z dzieciństwa.;).;).;)