Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Każde dziecko najmilej chyba wspomina sernik i szarlotkę pieczone przez babcię. Ciasto Smaki Dzieciństwa nawiązuje do tych dwóch klasycznych wypieków, które każdemu z nas są dobrze znane.
Średnica formy: 24 cm.
Śledzie zawierają kwasy omega 3, są bogatym źródłem witaminy A, D i E, która...
Odsłon: 279
Brukselka smażona w sosie sojowym, lekko karmelizowana, to danie o intensywny...
Odsłon: 3858
Przedstawiam dziś bardzo stary przepis z mojego zeszytu, a są to ciasteczka s...
Odsłon: 6172
Śledzie zawierają kwasy omega 3, są bogatym źródłem witaminy A, D i E, która...
Odsłon: 279
Brukselka smażona w sosie sojowym, lekko karmelizowana, to danie o intensywny...
Odsłon: 3858
Przedstawiam dziś bardzo stary przepis z mojego zeszytu, a są to ciasteczka s...
Odsłon: 6172
Składniki
Przygotuj spód. Wszystkie składniki przenieś do miski i utrzyj całość w palcach do uzyskania konsystencji kruszonki.
Tortownicę o średnicy 24 cm wyłóż papierem do pieczenia. Masą wylep spód. Wstaw blaszkę do lodówki.
Przygotuj warstwę serową. Jabłko obierz i usuń gniazdo nasienne. Pokrój owoc w małą kostkę i odłóż na bok.
W misce utrzyj jajka z cukrem i ekstraktem waniliowym do uzyskania gładkiej konsystencji. Dodaj śmietankę, mascarpone i twaróg sernikowy.
Na wierzchu spodu rozłóż równomiernie pokrojone jabłko. Przykryj je masą serową.
Przygotuj wierzch. Jabłka wydrąż i pokrój na ćwiartki, a następnie w cienkie plasterki. Porozkładaj je na wierzchu ciasta.
Posyp całość cukrem i płatkami migdałowymi.
Ciasto Smaki Dzieciństwa wstaw do pieca nastawionego na 180 st. Celsjusza i piecz przez 65-70 minut. Środek sernika powinien lekko drżeć, a brzegi być ścięte.
Wyłącz piekarnik i lekko uchyl drzwiczki. Pozostaw ciasto do ostygnięcia, a następnie wstaw całość do lodówki, do całkowitego schłodzenia.