Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kruche ciasto, aksamitna, lekka, rozpływająca się w ustach masa jak serowa, borówki, wszystko to sprawia ,że ciasto jest pyszne.
blaszka do pieczenia 24 x 35 cm, wałek, robot, garnek
W dawnych czasach kiedy nie było jeszcze supermarketów, a warzywa nie były og...
Odsłon: 52079
Przepis na obiad, w którym mieszamy ze sobą marchewkę, filety z dorsza oraz b...
Odsłon: 143
W dawnych czasach kiedy nie było jeszcze supermarketów, a warzywa nie były og...
Odsłon: 52079
Przepis na obiad, w którym mieszamy ze sobą marchewkę, filety z dorsza oraz b...
Odsłon: 143
Składniki
5 jajek, żółtka oddzielić od białek. Żółtka utrzeć na puszysto z 1/2 szklanki cukru oraz masłem. Mąkę przesiać wymieszać z proszkiem do pieczenia, dodać do utartych składników, dodać śmietanę , zagnieść ciasto. 1/3 ciasta schować do zamrażalnika, 2/3 schłodzić w lodówce. Borówki umyć. 3 jajka utrzeć na puszysto z 1/2 szklanki cukru, dodać jogurty oraz ser mascarpone , wymieszać , dodać budynie i jeszcze raz wymieszać.
Blaszkę 24 x 34 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto schłodzone w lodówce rozwałkować włożyć do blaszki, na ciasto przygotowaną masę.
Ułożyć borówki.
Białka ubić na sztywno , wymieszać z kisielem wyłożyć na ciasto.
Na wierzch utrzeć na tarce o grubszych otworach ciasto z zamrażalnika , posypać wiórkami czekoladowymi. Piekarnik rozgrzać do 180 stopni wstawić i piec 25 minut lub dobrego zrumienienia ciasta.
Po wystudzeniu pokroić na porcje, można posypać cukrem pudrem.