Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
S’more to tradycyjny amerykański przysmak złożony z krakersów typu graham, pianek marshmallow i czekolady. Zainspirowane tym deserem ciasto smores bliższe jest naszym kulinarnym upodobaniom. I, podobnie jak w przypadku orygianału, zawsze chce się go jeszcze trochę (anielskie s’more to skrót od some more)!
Sprawdzony przepis na zaprawę do karkówki. Mięso, które w niej poleży jest so...
Odsłon: 128
Placek jarosza to znakomita propozycja na lekki lunch. Puszyste ciasto z doda...
Odsłon: 114
Zupa wiśniowa to najlepsza zupa owocowa w sezonie letnim. Zdrowa i smaczna z...
Odsłon: 231
Sprawdzony przepis na zaprawę do karkówki. Mięso, które w niej poleży jest so...
Odsłon: 128
Placek jarosza to znakomita propozycja na lekki lunch. Puszyste ciasto z doda...
Odsłon: 114
Zupa wiśniowa to najlepsza zupa owocowa w sezonie letnim. Zdrowa i smaczna z...
Odsłon: 231
Składniki
Roztop w rondelku masło i pokrusz do niego gorzką czekoladę. Podgrzewaj na niskiej mocy palnika, co pewien czas mieszając – aż czekolada całkowicie się roztopi. Odstaw do przestudzenia.
Rozpuść żelatynę w podgrzanym do około 60°C mleku.
Ubij mocno schłodzoną śmietanę kremówkę. W trakcie ubijania dodaj cukier puder i ekstrakt z wanilii. Na koniec wmieszaj żelatynę i dokładnie rozprowadź ją w śmietanie.
Rozłóż na dużej desce do krojenia prostokąt z 30 herbatników. Rozprowadź na nim trochę mniej niż połowę bitej śmietany. Przykryj drugą identyczną warstwą herbatników i lekko dociśnij, by wyrównać ich warstwę. Powtórz wszystkie czynności. Pozostałą śmietanę przełóż do rękawa cukierniczego.
Rozprowadź na wierzchniej warstwie herbatników polewę czekoladową. Wykonaj na niej esy-floresy z bitej śmietany. Wstaw ciasto na kilka godzin do lodówki. Przed podaniem podziel na porcje (wzdłuż linii herbatników).