Ciasto śnieżne szczyty to bardzo ciekawa propozycja łącząca kruche ciasto z mlecznym nadzieniem. Wierzch deseru ozdabiają prawdziwe i wysokie szczyty. To widok niczym z naszych pięknych Karkonoszy!
Ciasto śnieżne szczyty
Składniki
Ciasto:
- 500 g mąki pszennej
- 300 g miękkiego masła
- 190 g cukru pudru
- 2 jajka
- 60 g mąki migdałowej
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
Nadzienie:
- 6 białek jaj
- 300 ml mleka
- 3 łyżki skondensowanego mleka
- 90 g cukru
- 120 ml wody
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 1 szczypta soli
Beza:
- 3 białka jaj
- 60 g cukru
Składniki
Ciasto:
- 500 g mąki pszennej
- 300 g miękkiego masła
- 190 g cukru pudru
- 2 jajka
- 60 g mąki migdałowej
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
Nadzienie:
- 6 białek jaj
- 300 ml mleka
- 3 łyżki skondensowanego mleka
- 90 g cukru
- 120 ml wody
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 1 szczypta soli
Beza:
- 3 białka jaj
- 60 g cukru

Potrzebne przybory kuchenne
Okrągła blaszka o średnicy 27 cm
Etapy przygotowania
Przygotuj ciasto. W misie utrzyj masło z cukrem pudrem do uzyskania gładkiej konsystencji. Dodaj ekstrakt waniliowy i ponownie wymieszaj. Dodawaj po jednym jajku, mieszając po każdym z nich. Mąkę pszenną i migdałową przesiej i dodawaj stopniowo do mokrych składników. Ubijaj przez kilkanaście sekund, do połączenia. Ciasto ukształtuj w kulę i owiń folią spożywczą. Wstaw ją do lodówki na co najmniej 30 minut. Po tym czasie ciasto rozwałkuj na placek na kształt koła o średnicy ok. 35 cm. Dno formy do tarty o średnicy 27 cm wyłóż papierem do pieczenia lub wysmaruj masłem i posyp mąką. Do środka włóż przygotowany wcześniej placek, dobrze dociskając go do dna i brzegów. Brzegi powinny sięgać aż do samej góry. Nakłuj spód widelcem w wielu miejscach. Piecz ciasto przez 10 minut w temperaturze 200 st. Celsjusza.
Przygotuj nadzienie. W garnuszku rozpuść cukier w wodzie. Dodaj skondensowane mleko, ekstrakt waniliowy i sól. Wymieszaj, a następnie dolej mleko i ponownie wymieszaj. W drugiej misce ubij lekko białka – masa powinna być dalej rzadka, ale już biała. Wmieszaj je do masy mlecznej i wymieszaj do połączenia. Masę wlej do podpieczonego spodu ciasta na wysokość ok. połowy brzegów. Wstaw całość ponownie do piekarnika na 10 minut na 200 st. Celsjusza.
Przygotuj bezę. Białka ubij, na końcu dodając cukier. Beza powinna być sztywna i tworzyć miękkie szczyty. Przenieś masę na wierzch już ściętego nadzienia mlecznego, formując wierzchołki za pomocą rękawa cukierniczego. Masa powinna sięgać maksymalnie do brzegów tarty. Ciasto śnieżne szczyty wstaw ponownie do piekarnika na 10-12 minut, do ładnego zbrązowienia szczytów. Wyjmij i schładzaj na kratce. Podawaj na zimno.
Przepis w Waszym wykonaniu (1)


Komentarze do przepisu (1)
Ostatnio komentowane przepisy

Plasterki limonki w rumie z goździkami i kardamonem. To pyszny dodatek do roz...
Odsłon: 12

Wyjątkowo lekkie i puszyste muffinki limonkowe z limonkowym kremem. Skórka na...
Odsłon: 10

Proste danie dla amatorów kuchni meksykańskiej. Szybki obiad na kolejny dzień :)
Odsłon: 65175

Flaczki z soczewicą to danie niezwykle pożywne, które może stanowić samodziel...
Odsłon: 719

Popularnym daniem kuchni małopolskiej są hulajdy. To niewielkie, okrągłe klus...
Odsłon: 85
Ostatnio komentowane przepisy

Plasterki limonki w rumie z goździkami i kardamonem. To pyszny dodatek do roz...
Odsłon: 12

Wyjątkowo lekkie i puszyste muffinki limonkowe z limonkowym kremem. Skórka na...
Odsłon: 10

Proste danie dla amatorów kuchni meksykańskiej. Szybki obiad na kolejny dzień :)
Odsłon: 65175

Flaczki z soczewicą to danie niezwykle pożywne, które może stanowić samodziel...
Odsłon: 719

Popularnym daniem kuchni małopolskiej są hulajdy. To niewielkie, okrągłe klus...
Odsłon: 85



Składniki
- 500 g mąki pszennej
- 300 g miękkiego masła
- 190 g cukru pudru
- 2 jajka
- 60 g mąki migdałowej
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 6 białek jaj
- 300 ml mleka
- 3 łyżki skondensowanego mleka
- 90 g cukru
- 120 ml wody
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 1 szczypta soli
- 3 białka jaj
- 60 g cukru
Przygotuj ciasto. W misie utrzyj masło z cukrem pudrem do uzyskania gładkiej konsystencji. Dodaj ekstrakt waniliowy i ponownie wymieszaj. Dodawaj po jednym jajku, mieszając po każdym z nich. Mąkę pszenną i migdałową przesiej i dodawaj stopniowo do mokrych składników. Ubijaj przez kilkanaście sekund, do połączenia. Ciasto ukształtuj w kulę i owiń folią spożywczą. Wstaw ją do lodówki na co najmniej 30 minut. Po tym czasie ciasto rozwałkuj na placek na kształt koła o średnicy ok. 35 cm. Dno formy do tarty o średnicy 27 cm wyłóż papierem do pieczenia lub wysmaruj masłem i posyp mąką. Do środka włóż przygotowany wcześniej placek, dobrze dociskając go do dna i brzegów. Brzegi powinny sięgać aż do samej góry. Nakłuj spód widelcem w wielu miejscach. Piecz ciasto przez 10 minut w temperaturze 200 st. Celsjusza.
Przygotuj nadzienie. W garnuszku rozpuść cukier w wodzie. Dodaj skondensowane mleko, ekstrakt waniliowy i sól. Wymieszaj, a następnie dolej mleko i ponownie wymieszaj. W drugiej misce ubij lekko białka – masa powinna być dalej rzadka, ale już biała. Wmieszaj je do masy mlecznej i wymieszaj do połączenia. Masę wlej do podpieczonego spodu ciasta na wysokość ok. połowy brzegów. Wstaw całość ponownie do piekarnika na 10 minut na 200 st. Celsjusza.
Przygotuj bezę. Białka ubij, na końcu dodając cukier. Beza powinna być sztywna i tworzyć miękkie szczyty. Przenieś masę na wierzch już ściętego nadzienia mlecznego, formując wierzchołki za pomocą rękawa cukierniczego. Masa powinna sięgać maksymalnie do brzegów tarty. Ciasto śnieżne szczyty wstaw ponownie do piekarnika na 10-12 minut, do ładnego zbrązowienia szczytów. Wyjmij i schładzaj na kratce. Podawaj na zimno.
Pyszotka:)