Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Coś trzeba zrobić z tymi świątecznymi pierniczkami. Prosta sprawa. Pyszne ciasto.
Ciasto Trójmiasto jest niezwykle pracochłonne, ale warte każdej poświęconej m...
Odsłon: 11623
Cud witaminowy w postaci koktajlu "zero cukru"
Odsłon: 80
Uwielbiasz orzeźwiający smak cytryn? Jeśli lubisz także warstwowe wypieki, ni...
Odsłon: 8079
Przepis na małe, soczyste pulpeciki z mięsa mielonego skąpane w aromatycznym...
Odsłon: 155118
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 1120
Ciasto Trójmiasto jest niezwykle pracochłonne, ale warte każdej poświęconej m...
Odsłon: 11623
Cud witaminowy w postaci koktajlu "zero cukru"
Odsłon: 80
Uwielbiasz orzeźwiający smak cytryn? Jeśli lubisz także warstwowe wypieki, ni...
Odsłon: 8079
Przepis na małe, soczyste pulpeciki z mięsa mielonego skąpane w aromatycznym...
Odsłon: 155118
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 1120
Składniki
Pierniczki rozdrobnić najbardziej jak to możliwe. Każdy sposób dobry. Można zetrzeć na tarce, rozdrobnić w mikserze lub przepuścić przez maszynkę do mięsa. Mielone pierniki wymieszać z mąką i proszkiem do pieczenia. Białka oddzielić od żółtek i ubić pianę. Usztywniać cukrem i dodawać po jednym żółtku. Delikatnie połączyć z mieszanką mielonych pierników i mąki. Masę przełożyć do wysmarowanej masłem foremki. Pieczenie 180 stopni - 35 min. Wystudzić. Galaretkę cytrynową rozpuścić w niewielkiej ilości wody. Śmietanę ubić i dodać nutellę i tężejącą galaretkę, zmiksować. Wyłożyć na ciasto. Pozostawić w lodówce do stężenia. Galaretkę cytrynową rozpuścić w 400 ml gorącej wody. Tężejącą wylać na ciasto. Pozostawić do stężenia. Do konfitury dodać 400 ml gorącej wody i galaretkę pomarańczową. Jeśli galaretka słabo się rozpuszcza to podgrzać, ale nie gotować. Wystudzić i wylać na ciasto. Pozostawić do całkowitego stężenia. Gotowe.