Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Coś trzeba zrobić z tymi świątecznymi pierniczkami. Prosta sprawa. Pyszne ciasto.
Paszteciki krucho-drożdżowe w tym przepisie inspirowane są smakami i tradycyj...
Odsłon: 113060
Zupa z wiśni zerwanych prosto z drzewa, świeżych i dorodnych to smak naszego...
Odsłon: 443
Przepis na pyszne i mocno kremowe risotto z bobem, boczkiem i prażonymi ziarn...
Odsłon: 786
Sprawdzony przepis na zaprawę do karkówki. Mięso, które w niej poleży jest so...
Odsłon: 584
Paszteciki krucho-drożdżowe w tym przepisie inspirowane są smakami i tradycyj...
Odsłon: 113060
Zupa z wiśni zerwanych prosto z drzewa, świeżych i dorodnych to smak naszego...
Odsłon: 443
Przepis na pyszne i mocno kremowe risotto z bobem, boczkiem i prażonymi ziarn...
Odsłon: 786
Sprawdzony przepis na zaprawę do karkówki. Mięso, które w niej poleży jest so...
Odsłon: 584
Składniki
Pierniczki rozdrobnić najbardziej jak to możliwe. Każdy sposób dobry. Można zetrzeć na tarce, rozdrobnić w mikserze lub przepuścić przez maszynkę do mięsa. Mielone pierniki wymieszać z mąką i proszkiem do pieczenia. Białka oddzielić od żółtek i ubić pianę. Usztywniać cukrem i dodawać po jednym żółtku. Delikatnie połączyć z mieszanką mielonych pierników i mąki. Masę przełożyć do wysmarowanej masłem foremki. Pieczenie 180 stopni - 35 min. Wystudzić. Galaretkę cytrynową rozpuścić w niewielkiej ilości wody. Śmietanę ubić i dodać nutellę i tężejącą galaretkę, zmiksować. Wyłożyć na ciasto. Pozostawić w lodówce do stężenia. Galaretkę cytrynową rozpuścić w 400 ml gorącej wody. Tężejącą wylać na ciasto. Pozostawić do stężenia. Do konfitury dodać 400 ml gorącej wody i galaretkę pomarańczową. Jeśli galaretka słabo się rozpuszcza to podgrzać, ale nie gotować. Wystudzić i wylać na ciasto. Pozostawić do całkowitego stężenia. Gotowe.