Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszny sernik gotowany z kajmakiem i orzechami na bazie twarogu z wiaderka, o kremowej i aksamitnej konsystencji to wyśmienita propozycja, której nie może zabraknąć na wielkanocnym stole
Lekkie, puszyste i mięciutkie ciasto drożdżowe. Takie przygotowane własnoręcz...
Odsłon: 105
Doskonała propozycja na sycący, ciepły obiad dla całej rodziny. Można go przy...
Odsłon: 31260
Polecam. Mrożone warzywa sprawdzają się w sałatkach.
Odsłon: 408
Lekkie, puszyste i mięciutkie ciasto drożdżowe. Takie przygotowane własnoręcz...
Odsłon: 105
Doskonała propozycja na sycący, ciepły obiad dla całej rodziny. Można go przy...
Odsłon: 31260
Polecam. Mrożone warzywa sprawdzają się w sałatkach.
Odsłon: 408
Składniki
W formie wyłożonej folią aluminiową lub papierem do pieczenia układamy pierwszą warstwę herbatników, jeden obok drugiego. Do garnka wlewamy mleko, dodajemy cukier oraz masło i całość zagotowujemy na małym ogniu często mieszając. Na gotujące się mleko stopniowo wsypujemy kaszę manne i kakao, wszystko mieszamy aż masa zgęstnieje. Gotową masę zdejmujemy z ognia. Połowę gorącej masy przekładamy na wczesniej ułożone herbatniki i równo ją rozprowadzamy. Na masie układamy drugą warstwę ciastek a na herbatnikach równomiernie rozprowadzamy pozostałą masę. Na wierzchu ciasta układamy trzecią, ostatnią warstwę herbatników.
Do garnka wlewamy mleko, dodajemy cukier oraz margarynę i wszystko rozpuszczamy na bardzo małym płomieniu cały czas mieszając. Następnie wsypujemy kakao i całość energicznie mieszamy. Gdy polewa będzie idealnie gładka zdejmujemy garnek z ognia. Lekko przestudzoną polewę wlewamy na herbatniki i dokładnie ją rozprowadzamy, wierzch ciasta posypujemy wiórkami kokoswymi. Tak przygotowane ciasto wstawiamy do lodówki na kilka godzin a najlepiej na całą noc.