Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wszystko co kocham. Ciasto kruche, masa serowa i pyszne morele. Kiedy zobaczyłam to ciasto wiedziałam, że muszę je zrobić. Bardzo polecam. Ciasto kruche ma idealne proporcje, bardzo dobrze się zagniata. Nawet przy wałkowaniu nie trzeba zbyt dużo podsypywać mąką. Piekłam w tortownicy 24 cm.
Robienie pierników na Święta to cudowna zabawa. Dużo radości sprawia zrobien...
Odsłon: 186
Przepis dnia
Trudno powiedzieć, które pierogi lepsze, te z kiszoną kapustą, czy te ze słod...
Odsłon: 4409
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 11978
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 6819
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5611
Robienie pierników na Święta to cudowna zabawa. Dużo radości sprawia zrobien...
Odsłon: 186
Przepis dnia
Trudno powiedzieć, które pierogi lepsze, te z kiszoną kapustą, czy te ze słod...
Odsłon: 4409
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 11978
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 6819
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5611
Składniki
Mąkę i cukier wsypać do miski. Dodać pokrojone na mniejsze kawałki masło i jajko. Zagnieść ciasto. Można zrobić to robotem , lub mikserem z hakami. Kiedy zacznie się kleić, przełożyć na stolnicę i szybko zagnieść. Następnie rozwałkować podsypując mąką na koło, trochę większe od tortownicy.
Rozwałkowane ciasto przełożyć do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Brzegi ciasta powinny sięgać do połowy wysokości tortownicy. Spód i brzegi ciasta docisnąć ręką.
Przygotować masę serową. Do miski włożyć twaróg, wlać śmietankę, dodać budyń, mąkę ziemniaczaną, cukier i żółtka(białka wbić do osobnej miski). Składniki na masę serową zmiksować. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywno. Dodać do masy serowej i delikatnie wymieszać łyżką.
Gotową masę serową przełożyć na surowe ciasto. Morele umyć, przekroić na połówki i wypestkować. Połówki moreli ułożyć na wierzchu ciasta. Do każdej dziurki po pestce, wsypać pół łyżeczki cukru. Tak przygotowane ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni, piec około 50 minut. Po upieczeniu zostawić ciasto na godzinę w zamkniętym piekarniku, następnie uchylić drzwiczki i zostawić ciasto do wystudzenia.
Po wystudzeniu posypać cukrem pudrem.