Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciasto Szachownica to czysta prostota do wykonania w kilka chwil. Co prawda proces składania deseru wymaga odrobiny zręczności, ale efekt zaskoczy wszystkich twoich gości. Jeśli chcesz przygotować kolorowe ciasto dla dzieci, zamiast kakao, dodaj do kolorowego placka barwnik spożywczy.
Karkówka po cygańsku to hit Internetu! To niezwykle bogate danie jednogarnkow...
Odsłon: 20594
Ciasto francuskie to prawdziwa klasyka, która zawsze zachwyca twoją lekkością...
Odsłon: 2286
Nalewka mandarynkowa pięknie pachnie i ma cudny kolor. Jest orzeźwiająca i ar...
Odsłon: 43
Karkówka po cygańsku to hit Internetu! To niezwykle bogate danie jednogarnkow...
Odsłon: 20594
Ciasto francuskie to prawdziwa klasyka, która zawsze zachwyca twoją lekkością...
Odsłon: 2286
Nalewka mandarynkowa pięknie pachnie i ma cudny kolor. Jest orzeźwiająca i ar...
Odsłon: 43
Składniki
Zacznij pracę od ciasta jasnego. Ubij jajka z cukrem i cukrem waniliowym (możesz ubić najpierw białka, potem dodać żółtka). Następnie dodaj wodę i olej, a na końcu przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Zmiksowane ciasto wylej do blaszki (25 x 30 cm) wyłożonej papierem do pieczenia i piecz w 180°C przez około 25 minut. Po tym czasie wystudź.
Ciasto ciemne wykonaj w analogiczny sposób. W momencie dodawania sypkich składników, zmieszaj mąkę z kakao i połącz z masą biszkoptową. Następnie upiecz biszkopt.
Przygotuj krem. Do garnka wlej ok. 750 ml mleka i wsyp cukier i cukier waniliowy, a pozostałe mleko umieść w misce. Zagotuj mleko z cukrem, a w reszcie mleka rozmieszaj mąki. Wlej mączną zawiesinę na mleczny wrzątek i mieszaj energicznie, aż powstanie budyń. Przykryj garnek talerzykiem i zostaw do pełnego ostygnięcia budyniu. Miękki masło utrzyj na gładki krem, a następnie zacznij dodawać (po łyżce) zimny budyń. Masa budyniowa powinna wyjść dość gęsta.
Blaty jasnego i ciemnego ciasta pokrój wzdłuż na równe, długie prostopadłościany. Krem podziel na 3 części. Zacznij składanie ciasta. Jeden bok ciemnego ciasta posmaruj kremem. Dołóż do niego pasek jasnego biszkopta i lekko dociśnij. Następnie posmaruj jasny fragment ciasta kremem i dołącz do niego kolejny, ciemny placek. Powstał dół twojego ciasta Szachownicy. Górną warstwę wykonaj analogicznie, jednak tak, by kolory ciast układały się naprzemiennie. Wykończ ciasto trzecią warstwą biszkoptów przekładanych kremem. Gotowe ciasto zwiń w papier i wstaw do lodówki do schłodzenia i lepszego połączenia się fragmentów ciasta. Podawaj deser krojąc ciasto na plastry.