Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Moja szachownica jest inna, niezwykle lekka i smakuje pawie jak wuzetka. Składa się z lekkiego biszkopta, warstwy powideł, oraz bitej śmietany 36%. Wygląda bardzo efektownie i jest szybka i prosta w wykonaniu :-)
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 13295
W kotletach mielonych wszystko można przemycić. Np zdrowe płatki jaglane a m...
Odsłon: 2613
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 3764
Ciasto z kremem serowym i jagodami. Wspaniałe ciasto z pysznym kremem serowy...
Odsłon: 4782
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 13295
W kotletach mielonych wszystko można przemycić. Np zdrowe płatki jaglane a m...
Odsłon: 2613
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 3764
Ciasto z kremem serowym i jagodami. Wspaniałe ciasto z pysznym kremem serowy...
Odsłon: 4782
Składniki
Przygotowanie ciasta rozpoczynamy od zrobienia biszkopta. Białka oddzielamy od żółtek, ubijamy na sztywną pianę, dodajemy cukier-miksujemy, następnie żółtka, miksujemy. Następnie dodajemy mąkę, proszek do pieczenia oraz kakao-miksujemy na najmniejszych obrotach. Na koniec dodajemy olej i znów miksujemy chwileczkę na najmniejszych obrotach.Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia i wylewamy ciasto. Pieczemy około 20 minut w temperaturze 170 stopni-do suchego patyczka. Biszkopt studzimy. Dzielimy go na dwie części, z tym, że jedna ma być cieniutka a druga grubsza.
Cieniutką część wkładamy do blaszki, ponczujemy *poncz -mieszamy ze sobą wszystkie składniki. Następnie smarujemy cieniutko powidłami. Ja używałam powideł domowych, które są kwaskowe. Następnie grubszą część biszkopta mierzymy i dzielimy na paski takiej samej szerokości, u mnie biszkopt miał 33cm, więc pocięłam go na 11 pasków o szer 3cm. Układamy je wszystkie na posmarowanym spodzie, nie przyciskamy, i wyjmujemy co drugi, wtedy te co zostały przyciskamy by przykleiły się do powideł. Ponczujemy je.
Schłodzoną śmietankę 36% ubijamy z cukrem i ewentualnie fixami na sztywny krem. Umieszczamy ją w szparach pomiędzy paskami ciasta.
Następnie pozostałe paski kładziemy na śmietanie, tak by były na skos od pierwszych pasków. Ponczujemy i w szpary znów dajemy śmietanę. Całe ciasto smarujemy cienko resztą śmietany i posypujemy startą czekoladą i gotowe :-) Ciasto chowamy do lodówki co najmniej na 3-4 godzinki, jest pyszne :-)