Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Moje ciasto szpinakowe z masą śmietankowo - jagodową . Wykorzystałam zapasy i zrobiłam miejsce na nowe.
mikser, tortownica, papier do pieczenia, garnek, łyżka,
Kruche ciasto ze śliwkami. Idealne do popołudniowej kawki. Ciasto jest bardzo...
Odsłon: 22444
Marry me chicken (kurczak "wyjdź za mnie") to pyszne i aromatyczne danie z ku...
Odsłon: 14574
Tonkatsu kotlet to chrupiący na zewnątrz i soczysty w środku kotlet schabowy...
Odsłon: 4500
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 43686
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 568
Pyszne, puszyste ciasto marchewkowe z nutą czekolady. * Jeśli wolisz klasyc...
Odsłon: 546
Kruche ciasto ze śliwkami. Idealne do popołudniowej kawki. Ciasto jest bardzo...
Odsłon: 22444
Marry me chicken (kurczak "wyjdź za mnie") to pyszne i aromatyczne danie z ku...
Odsłon: 14574
Tonkatsu kotlet to chrupiący na zewnątrz i soczysty w środku kotlet schabowy...
Odsłon: 4500
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 43686
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 568
Pyszne, puszyste ciasto marchewkowe z nutą czekolady. * Jeśli wolisz klasyc...
Odsłon: 546
Składniki
Szpinak rozmrażamy i odciskamy z nadmiaru wody. Do miski wbijamy jajka, dodajemy cukier i miksujemy do całkowitego rozpuszczenia się cukru. Nie przerywając miksowania cienkim strumykiem dolewamy olej. Następnie przesiewamy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i dokładnie mieszamy. Na samym końcu dodajemy odciśnięty szpinak , delikatnie mieszamy do połączenia składników. Ciasto przekładamy do tortownicy o średnicy 26 cm, wyłożonej papierem do pieczenia. Wkładamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni i pieczemy około 60 minut, a najlepiej do suchego patyczka. Po upieczeniu i wystudzeniu z ciasta odcinamy górną część czyli wierzch i rozdrabniamy na drobniutkie okruszki. Pozostałe ciasto kroimy na dwa krążki. Składanie ciasta; Spód wkładamy z powrotem do tortownicy. Na ciasto nakładamy większą część masy śmietankowo - jagodowej, nakładamy drugi krążek leciutko dociskając. Nakładamy pozostałą część masy . Masę posypujemy przygotowanymi okruszkami. Dekorujemy borówką amerykańską. Masa śmietankowo - jagodowa; Jagody po rozmrożeniu wkładamy do garnka , dodajemy cukier i doprowadzamy do zagotowania, gotujemy do rozpuszczenia cukru i powstaniu gęstej masy. Studzimy , miksujemy i ponownie doprowadzamy do zagotowania . Po zagotowaniu zdejmujemy z ognia , dodajemy galaretkę oraz żelatynę dokładnie mieszamy do całkowitego rozpuszczenia galaretki i żelatyny. Śmietanę 30 % ubijamy z cukrem pudrem oraz śmietan fixem. i dodajemy do masy jagodowej , mieszamy. Wkładamy do lodówki do lekkiego stężenia , a następnie przekładamy na upieczone ciasto.
Ciasto po upieczeniu.