Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciasto Szwedka to klasyczne, warstwowe ciasto, idealne dla miłośników kawy i czekolady.
wymiary formy: 20x30 cm
Pyszna, rozgrzewająca zupa na mleku kokosowym z pastą tom yum. Zupa jest bard...
Odsłon: 475
Ciasto gruszkowe, zwane też u nas babką gruszkową, to przepis, który powinni...
Odsłon: 15402
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 3276
Pyszna, rozgrzewająca zupa na mleku kokosowym z pastą tom yum. Zupa jest bard...
Odsłon: 475
Ciasto gruszkowe, zwane też u nas babką gruszkową, to przepis, który powinni...
Odsłon: 15402
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 3276
Składniki
Przygotuj ciasto. Ubij jajka z cukrem na puszystą, jasną masę. Przesiej mąkę, kakao i proszek do pieczenia, a następnie delikatnie wmieszaj do masy jajecznej szpatułką.
Wylej masę do blachy o wymiarach 20x30 cm wyłożonej papierem do pieczenia.
Wstaw formę do piekarnika rozgrzanego do 170 st. Celsjusza i piecz przez 30-35 minut, do suchego patyczka.
Ciasto wyjmij i całkowicie ostudź, a następnie przedziel je na dwa blaty. Posmaruj je mocną kawą do nasączenia i odstaw.
Przygotuj krem. W misce ubij ze sobą mascarpone i cukier puder.
W osobnej misce ubij śmietankę na sztywno. Dodawaj do niej po łyżce serka mascarpone, dobrze i delikatnie mieszając.
Kawę rozpuszczalną rozpuść w gorącej wodzie i pozostaw do całkowitego ostudzenia.
Podziel krem na dwie części. Do jednej z nich dolej kawę oraz wsyp przesiane kakao. Delikatnie wymieszaj.
Przygotuj polewę. W rondelku podgrzej śmietankę. Zalej nią połamaną na kawałki czekoladę gorzką i dodaj masło.
Odstaw całość na ok. 1 minutę, a następnie wymieszaj na gładką, lśniącą polewę. Odstaw do przestygnięcia.
Złóż ciasto. Na dnie blachy umieść jeden blat ciasta czekoladowego nasączonego kawą. Następnie wyłóż krem kawowy, a na niego krem śmietankowy.
Całość przykryj drugim blatem ciasta. Polej je polewą czekoladową, tuż przed osiągnięciem punktu tężenia.
Ciasto Szwedka wstaw do lodówki na co najmniej 4-6 godzin, by wszystkie smaki się połączyły. Podawaj na zimno.