Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Szyfon to wspaniały materiał, z którego szyje się przepiękne suknie – błyszczące, miękkie, zwiewne, pełne powabu. Takie też jest ciasto szyfonowe – niesamowicie lekkie i puszyste. Choć zaskakującym składnikiem może być tu puree ziemniaczane – takie prawie klasyczne, jak do obiadu – to warto wypróbować ten przepis. Z pewnością ten wypiek będzie pojawiał się bardzo często na twoim stole.
średnica formy: 20 cm
Polecam.
Odsłon: 840
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 1546
Polecam.
Odsłon: 840
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 1546
Składniki
Ziemniaki dobrze wyszoruj i bez obierania włóż do garnka. Zalej je wodą bez dodatku soli i ugotuj do miękkości. Odcedź i pozostaw do ostygnięcia.
Chłodne już ziemniaki obierz i rozgnieć tłuczkiem bez żadnych dodatków. Masa powinna być dość jednolita.
W dużej misce wymieszaj mąkę, mielone migdały i proszek do pieczenia.
W drugiej misce utrzyj masło z cukrem i skórką cytrynową na jasną masę, przez ok. 3-5 minut. Następnie wbijaj po 1 jajku, po każdym dobrze mieszając i wsypując po łyżce suchych składników.
Po ostatnim jajku dodaj pozostałą mieszankę mąki i migdałów. Połącz wszystko na jednolitą konsystencję.
Z przygotowanego wcześniej puree ziemniaczanego odmierz 250 g i delikatnie wmieszaj je do ciasta za pomocą drewnianej łyżki, tylko do połączenia.
Tortownicę o średnicy 20 cm natłuść i wyłóż papierem do pieczenia. Przenieś do niej mieszankę ciasta. Wstaw wszystko do piekarnika nagrzanego do 180 st. Celsjusza. Piecz przez 30-40 minut lub do suchego patyczka. Po 30 minutach, jeśli ciasto będzie zbyt szybko się przyrumieniać, przykryj je folią aluminiową z wierzchu.
Ciasto szyfonowe wyjmij i pozostaw do całkowitego ostygnięcia. Przed podaniem posyp je płatkami migdałowymi i cukrem pudrem.