Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciasto tęcza będzie doskonałym, słodkim prezentem na Dzień Dziecka. Sprawdzi się również na wszelkiego rodzaju kinder balach. Z doświadczenia wiemy, że spodoba się także dorosłym, którzy lubią kolory i dobrą zabawę. Sekret tego tęczowego ciasta tkwi w dodaniu do biszkoptów kolorowych barwników spożywczych. W tym przypadku nie musisz obawiać się sztucznych substancji, gdyż w większości sklepów spożywczych (a także online) bez trudu znajdziecie naturalne barwniki, dzięki którym zabarwicie swoje wypieki na wszystkie kolory tęczy.
Tortownica o średnicy 22 cm
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 1776
Gulasz z mięsa wieprzowego -delikatnej i lekko tłustej łopatki z dodatkiem wa...
Odsłon: 383
Szybka, prosta w przygotowaniu sałatka z kilku składników, które zazwyczaj ma...
Odsłon: 21878
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 1776
Gulasz z mięsa wieprzowego -delikatnej i lekko tłustej łopatki z dodatkiem wa...
Odsłon: 383
Szybka, prosta w przygotowaniu sałatka z kilku składników, które zazwyczaj ma...
Odsłon: 21878
Składniki
Połącz sypkie produkty: mąkę, sól, proszek do pieczenia i przesiej do miski. Utrzyj miękkie masło na gładką masę, w międzyczasie dodając cukier. Następnie dodawaj po jednym białku, po czym wlej ekstrakt waniliowy oraz suche składniki i mleko. Zmiksuj wszystko do uzyskania gładkiej konsystencji. Podziel ciasto na 4 równe porcje, przekładając je do oddzielnych misek. Do każdej porcji dodaj barwnik w odpowiednim kolorze.
Okrągłe foremki o średnicy 22 cm wyłóż papierem do pieczenia, wylej do nich ciasto i równo rozprowadź. Piecz przez 15 - 20 minut w piekarniku nagrzanym do 190°C.
Przygotuj wysoką miskę i ubij w niej śmietanę – najlepiej, gdyby była prosto z lodówki. W drugiej misce zmiksuj serek mascarpone, cukier, skórkę cytrynową i sok z cytryny. Delikatnie dodawaj do masy ubitą śmietanę i połącz na gładki, puszysty krem.
Na kolorowe blaty ciasta wykładaj przygotowany krem tak, aby nadmiar masy wystawał poza krawędzie biszkoptów. Rozsmaruj resztę kremu na wierzchu i dookoła ciasta, aby masa dokładnie pokryła tort i kolorowe biszkopty nie przebijały się przez krem. Wstaw do lodówki do długiego chłodzenia. Możesz udekorować wypiek świeżymi, sezonowymi owocami lub kolorową posypką.
Na wystudzone blaty ciasta nakładaj kolorowe kremy w dowolnej kolejności. Na wierzch tortu nałóż resztą kremu. Możesz dodatkowo udekorować tort kolorową posypką. Tort najlepiej smakuje lekko schłodzony.