Ciasto tortowych z biszkoptami budyniowymi. Z bitą śmietanką z jogurtem i czekoladą. Bardzo delikatne i pyszne.
Ciasto tortowe z kremem jogurtowym
Składniki
- BISZKOPT CZEKOLADOWY:
- -6 jajek -1 szklanka cukru -3 budynie czekoladowe
- -1 łyżka mąki tortowej -2 łyżeczki proszku do piecz.
- BISZKOPT CYTRYNOWY:
- -6 jajek -1 szklanka cukru -3 budynie cytrynowe
- -1 łyżka mąki tortowej -2 łyżeczki proszku do piecz.
- KREM ŚMIETANKOWO-JOGURTOWY:
- -jogurt grecki (400g.) -100 g. cukru pudru -5 łyżeczek żelatyny
- -1/2 szklanki gorącej wody -330 ml. śmietanki 30% (-6 łyżek do polewy)
- -1 śnieżka -1 op.czekolady w płatkach-100 g.
- POLEWA:
- -1 gorzka czekolada -1 mleczna czekolada
- -4 łyżki śmietanki 30 %(zostawione z kremu)
- -1 biała czekolada -2 łyżki śmietanki 30 %(zostawione z kremu)
Składniki
- BISZKOPT CZEKOLADOWY:
- -6 jajek -1 szklanka cukru -3 budynie czekoladowe
- -1 łyżka mąki tortowej -2 łyżeczki proszku do piecz.
- BISZKOPT CYTRYNOWY:
- -6 jajek -1 szklanka cukru -3 budynie cytrynowe
- -1 łyżka mąki tortowej -2 łyżeczki proszku do piecz.
- KREM ŚMIETANKOWO-JOGURTOWY:
- -jogurt grecki (400g.) -100 g. cukru pudru -5 łyżeczek żelatyny
- -1/2 szklanki gorącej wody -330 ml. śmietanki 30% (-6 łyżek do polewy)
- -1 śnieżka -1 op.czekolady w płatkach-100 g.
- POLEWA:
- -1 gorzka czekolada -1 mleczna czekolada
- -4 łyżki śmietanki 30 %(zostawione z kremu)
- -1 biała czekolada -2 łyżki śmietanki 30 %(zostawione z kremu)

Etapy przygotowania
biszkopt czekoladowy- Białka ubić ze szczyptą soli, potem cukrem. Dodawać po żółtku i ubijać. Na koniec przesiewać budynie z mąką i proszkiem i już mieszać łyżką. Wylać do blaszki z papierem(30x40). Piec ok. 25 min. w 175*. Z drugim biszkoptem postąpić tak samo.

krem śmietankowo-jogurtowy- Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie i schłodzić do letniego.Śmietankę ubić z pudrem cukrem, potem Śnieżką.Dodawać porcjami jogurtu i miksować. Następnie dolewać żelatynę i krótko zmiksować. Na koniec łopatką wmieszać czekoladę. Wyłożyć i rozsmarować na biszkopcie.

Przykryć drugim biszkoptem, odwracając dół do góry.

Ciemne czekolady razem z 4 łyżkami śmietanki, rozpuścić nad parą.Jednocześnie w drugiej miseczce, rozpuścić białą czekoladę z 2 łyżkami śmietanki , też nad parą.Ciemną polewą posmarować górę ciasta, a białą polać w esy-floresy. Schłodzić.

Przepis w Waszym wykonaniu (7)


Komentarze do przepisu (2)
Ostatnio komentowane przepisy

Dzisiaj prosty, zwyczajny przepis na żeberka duszone z patelni. Tylko tradycy...
Odsłon: 169
Rolada składająca się z biszkoptu, bitej śmietany oraz brzoskwiń. Idealna dla...
Odsłon: 86

Najsmaczniejsze tradycyjne kotlety mielone z łopatki wieprzowej. Mięso jest o...
Odsłon: 45

Łatwe do zrobienia. Same się obracają w czasie smażenia.
Odsłon: 1406
Ostatnio komentowane przepisy

Dzisiaj prosty, zwyczajny przepis na żeberka duszone z patelni. Tylko tradycy...
Odsłon: 169
Rolada składająca się z biszkoptu, bitej śmietany oraz brzoskwiń. Idealna dla...
Odsłon: 86

Najsmaczniejsze tradycyjne kotlety mielone z łopatki wieprzowej. Mięso jest o...
Odsłon: 45

Łatwe do zrobienia. Same się obracają w czasie smażenia.
Odsłon: 1406



Składniki
- BISZKOPT CZEKOLADOWY:
- -6 jajek -1 szklanka cukru -3 budynie czekoladowe
- -1 łyżka mąki tortowej -2 łyżeczki proszku do piecz.
- BISZKOPT CYTRYNOWY:
- -6 jajek -1 szklanka cukru -3 budynie cytrynowe
- -1 łyżka mąki tortowej -2 łyżeczki proszku do piecz.
- KREM ŚMIETANKOWO-JOGURTOWY:
- -jogurt grecki (400g.) -100 g. cukru pudru -5 łyżeczek żelatyny
- -1/2 szklanki gorącej wody -330 ml. śmietanki 30% (-6 łyżek do polewy)
- -1 śnieżka -1 op.czekolady w płatkach-100 g.
- POLEWA:
- -1 gorzka czekolada -1 mleczna czekolada
- -4 łyżki śmietanki 30 %(zostawione z kremu)
- -1 biała czekolada -2 łyżki śmietanki 30 %(zostawione z kremu)
biszkopt czekoladowy- Białka ubić ze szczyptą soli, potem cukrem. Dodawać po żółtku i ubijać. Na koniec przesiewać budynie z mąką i proszkiem i już mieszać łyżką. Wylać do blaszki z papierem(30x40). Piec ok. 25 min. w 175*. Z drugim biszkoptem postąpić tak samo.
krem śmietankowo-jogurtowy- Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie i schłodzić do letniego.Śmietankę ubić z pudrem cukrem, potem Śnieżką.Dodawać porcjami jogurtu i miksować. Następnie dolewać żelatynę i krótko zmiksować. Na koniec łopatką wmieszać czekoladę. Wyłożyć i rozsmarować na biszkopcie.
Przykryć drugim biszkoptem, odwracając dół do góry.
Ciemne czekolady razem z 4 łyżkami śmietanki, rozpuścić nad parą.Jednocześnie w drugiej miseczce, rozpuścić białą czekoladę z 2 łyżkami śmietanki , też nad parą.Ciemną polewą posmarować górę ciasta, a białą polać w esy-floresy. Schłodzić.
Smaczne :-)
Ale delikatne i smaczne!