Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciasto z dwoma biszkoptami i dwoma kremami. Ciasto świąteczne, wyszło pyszne. Takie wysokie ciasto, może zastąpić tort.
Polecm. Ja oczywiście zaraz dodałabym np żurawinę, orzechy, ale takie było ży...
Odsłon: 1311
Domowa wędlina najlepsza.
Odsłon: 36669
Sos boloński to klasyk włoskiej kuchni, więc – jak to z klasykami bywa – w ka...
Odsłon: 3844
Zapiekanki z pieczarkami to prosty, a zarazem pyszny sposób na szybki posiłek...
Odsłon: 570
Pizza neapolitańska to chrupiące ciasto z niewielką ilością aromatycznych dod...
Odsłon: 2998
Polecm. Ja oczywiście zaraz dodałabym np żurawinę, orzechy, ale takie było ży...
Odsłon: 1311
Domowa wędlina najlepsza.
Odsłon: 36669
Sos boloński to klasyk włoskiej kuchni, więc – jak to z klasykami bywa – w ka...
Odsłon: 3844
Zapiekanki z pieczarkami to prosty, a zarazem pyszny sposób na szybki posiłek...
Odsłon: 570
Pizza neapolitańska to chrupiące ciasto z niewielką ilością aromatycznych dod...
Odsłon: 2998
Składniki
biszkopt-Ubić białka ze szczyptą soli i cukrem, dodawanym porcjami. Dodać po żółtku i ubić. Do ubitych jajek przesiewać mąkę z proszkiem do pieczenia, jednocześnie mieszać łopatką. Na koniec dodać olej i delikatnie wmieszać, ale nie długo, żeby nie opadło. Przelać do blaszki 30x40 wyścielanej papierem do pieczenia. Piec ok.20-25 min. w 175*. Wyjąć z piekarnika, odwrócić na ręcznik papierowy, zdjąć papier i odstawić do wystygnięcia. Drugi biszkopt upiec z kakao. Z obu biszkoptów zdrapać widelcem skórkę, zapobiegnie to odklejaniu warstw.
Ciemny biszkopt ułożyć w tej samem blaszce, lecz wyżej zabezpieczonej. Nasączyć kawą.
krem 1- Czekolady rozpuścić w śmietance, nad parą. Ostudzić i schłodzić z godz. w lodówce. Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie i ostudzić do ciepłego. Schłodzoną śmietankę czekoladową ubić z pudrem, dodając porcjami ser. Następnie dolewać ciepłą, ale nie za gorącą, ani za zimną, żelatynę i krótko zmiksować. Wylać do blaszki na biszkopt i rozsmarować.
Przykryć jasnym biszkoptem i nasączyć kawą.
krem 2-Najpierw zetrzeć czekoladę na tarce jarzynowej. Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie i ostudzić do ciepłego. Schłodzoną śmietankę ubić z pudrem, dodając porcjami ser. Następnie dolewać ciepłą, ale nie za gorącą żelatynę i krótko zmiksować. Na koniec wmieszać startą czekoladę i wylać do blaszki i rozsmarować. Ciasto schłodzić.
esy-Czekoladę rozpuścić w śmietance nad parą. Ostudzić do płynnego, przelać do buteleczki z dziobkiem i polać górę ciasta w esy-floresy. Ciasto przetrzymywać w lodówce a kroić ciepłym i ostrym nożem.
Ciasto przetrzymywać w lodówce a kroić ciepłym i ostrym nożem.