Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciasto z dwoma biszkoptami i dwoma kremami. Ciasto z polewą czekoladową. Takie ciasto może zastąpić tort, mniej pracy a więcej porcji.
Polecm. Ja oczywiście zaraz dodałabym np żurawinę, orzechy, ale takie było ży...
Odsłon: 1311
Domowa wędlina najlepsza.
Odsłon: 36669
Sos boloński to klasyk włoskiej kuchni, więc – jak to z klasykami bywa – w ka...
Odsłon: 3844
Zapiekanki z pieczarkami to prosty, a zarazem pyszny sposób na szybki posiłek...
Odsłon: 570
Pizza neapolitańska to chrupiące ciasto z niewielką ilością aromatycznych dod...
Odsłon: 2998
Polecm. Ja oczywiście zaraz dodałabym np żurawinę, orzechy, ale takie było ży...
Odsłon: 1311
Domowa wędlina najlepsza.
Odsłon: 36669
Sos boloński to klasyk włoskiej kuchni, więc – jak to z klasykami bywa – w ka...
Odsłon: 3844
Zapiekanki z pieczarkami to prosty, a zarazem pyszny sposób na szybki posiłek...
Odsłon: 570
Pizza neapolitańska to chrupiące ciasto z niewielką ilością aromatycznych dod...
Odsłon: 2998
Składniki
biszkopt-Ubić białka ze szczyptą soli i cukrem, dodawanym porcjami. Dodać po żółtku i ubić. Do ubitych jajek przesiewać mąkę z proszkiem do pieczenia, jednocześnie mieszać łopatką. Ale nie długo, żeby nie opadło. Przelać do blaszki 30x40 wyścielanej papierem do pieczenia. Piec ok.20-25 min. w 175*. Wyjąć z piekarnika, obkroić boki, obrócić na ręcznik papierowy, zdjąć papier i odstawić do przestygnięcia. Drugi upiec tak samo lecz z kakao. Z obu biszkoptów zdrapać widelcem skórkę, zapobiegnie to odklejaniu warstw.
Jasny biszkopt ułożyć w tej samem blaszce, lecz wyżej zabezpieczonej. Posmarować rozrzedzonym dżemem. Ja wpierw ten dżem przetarłam przez sitko.
Ułożyć warstwę herbatników.
krem 1-Trufle pokroić na kawałeczki jak a czekoladę posiekać. Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie i ostudzić do ciepłego. Schłodzoną śmietankę z serem i cukrem pudrem, ubić do puszystego. Następnie dolewać letnią, ale nie za zimną żelatynę i krótko zmiksować. Wsypać przygotowane czekoladki z czekoladą i wymieszać już łopatką. Wyłożyć do blaszki na herbatniki. Przykryć ciemnym biszkoptem. Tu można czymś mocniej nasączyć. Ja nasączyłam kawą.
krem 2-Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie i ostudzić do ciepłego. Schłodzoną śmietankę z serem, ubić do puszystego. Potem stopniowo dodawać miękkiego Kajmaku i ubić. Następnie dolewać letnią, ale nie za zimną żelatynę i krótko zmiksować. Wyłożyć do blaszki na biszkopt i rozsmarować.
Zaraz przykryć II warstwą herbatników i ciasto schłodzić w lodówce.
polewa-Czekolady rozpuścić w śmietance nad parą. Ostudzić do płynnego i rozsmarować na górze placka. Ciasto przetrzymywać w lodówce a kroić ostrym i ciepłym nożem.