Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciasto zachęca swoim wyglądem – jest po prostu nieco inne jednocześnie składając się z najzwyklejszych składników, tradycyjnych warstw. Jest biszkopt, jest posypka kokosowa, są owoce w galaretce i jest krem budyniowy. Mimo to ciasto jest wyjątkowe – wygląda jakby poskładane z trocin. Ciekawa propozycja dla wszystkich tych, którzy z niecierpliwością czekają na ten wysyp wiosennych owoców. Marzec, początki kwietnia to właśnie ten okres kiedy tęsknimy już za lżejszymi galaretkami… tylko czasem brak pomysłu na to co w nich zatopić ;) to moja propozycja na na ciach do jutrzejszej kawki :)
Intensywny w smaku sos z sera pleśniowego rokfor na bazie białego wina i śmie...
Odsłon: 136
Polecam. Botwinka pachnie wiosną.
Odsłon: 356
Intensywny w smaku sos z sera pleśniowego rokfor na bazie białego wina i śmie...
Odsłon: 136
Polecam. Botwinka pachnie wiosną.
Odsłon: 356
Składniki
Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywną pianę, dodajemy stopniowo cukier. Na końcu dodajemy po jednym żółtku. Maki przesiewamy i dodajemy do ciasta mieszając łyżką. Na końcu wlewamy olej wymieszany z wodą. Ciasto wylewamy na średnią blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy do zezłocenia się skórki ciasta w temp. 180 stopni (około 20 -25 min). Studzimy.
2 szklanki mleka zagotowujemy. W 100 ml zimnego rozprowadzamy budyń oraz mąkę i cukier. Wlewamy do gotującego się mleka. Budyń studzimy. Miękkie masło miksujemy i dodajemy rum, a następnie po łyżce budyniu. Na przestudzony biszkopt wykładamy 2/3 masy.
Galaretki rozpuszczamy w gorącej wodzie. Jabłka obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Dodajemy do galaretki i całość studzimy. Wystudzoną, tężejącą galaretkę wykładamy na biszkopt posmarowany kremem. Wstawiamy do lodówki do stężenia, a następnie smarujemy resztką kremu.
Masło rozpuszczamy w rondelku, dodajemy cukier. Gdy ten się rozpuści dodajemy stopniowo kokos i prażymy na niewielkim ogniu do zezłocenia (co chwilę mieszamy). Studzimy i wkładamy na wierzch ciasta. Przed podaniem chłodzimy.