Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Truskawkowy raj to ciasto dość wymagające i czasochłonne. Rezultat jest tego wart – zarówno pod kątem smakowym, jak i estetycznym. Ten deser wygląda wręcz rewelacyjnie!
wymiary keksówki: 35x12 cm
Chciałam się podzielić z Wami fajnym i prostym sposobem obierania jajek. Taki...
Odsłon: 126
Przepis dnia
Dzisiaj leniwe przygotowane z twarogu, mąki i jajek, dodatkowo z sosem żurawi...
Odsłon: 2364
Chciałam się podzielić z Wami fajnym i prostym sposobem obierania jajek. Taki...
Odsłon: 126
Przepis dnia
Dzisiaj leniwe przygotowane z twarogu, mąki i jajek, dodatkowo z sosem żurawi...
Odsłon: 2364
Składniki
Przygotuj ciasto. W misce utrzyj masło z oboma rodzajami cukru. Dodaj przesianą mękę, kakao, proszek do pieczenia i sól, a następnie ekstrakt waniliowy i mleko. Miksuj na niskich obrotach przez 1 minutę, a następnie zwiększ prędkość do maksymalnej i kontynuuj ubijanie przez kolejne 2 minuty. Dodaj jajko i wymieszaj całość przez kolejną minutę. Foremkę keksówkę o wymiarach 35x12 cm wyłóż papierem do pieczenia lub wysmaruj masłem i wysyp bułką tartą. Ciasto przelej i wstaw do piekarnika nagrzanego na 175 st. Celsjusza na 25-30 minut lub do suchego patyczka. Wyjmij, ostudź i przekrój na 2 blaty.
Przygotuj krem truskawkowy. Truskawki umyj, obierz z szypułek i zblenduj na gładką masę. Wymieszaj je z żelatyną i odstaw na co najmniej 5 minut. W małej misce utrzyj jajka z cukrem na jasną i puszystą masę. Odłóż na bok. Mleko podgrzej na średnim ogniu do momentu aż na brzegach zacznie delikatnie bulgotać. Wlej mleko do żółtek i całość ubij, a następnie przenieś z powrotem do garnka i cały czas mieszając, gotuj do zgęstnienia. Zmniejsz ogień do małego i dodaj puree truskawkowe. Mieszaj do rozpuszczenia. Zdejmij mieszaninę z ognia i przecedź ją przez sitko, by pozbyć się ewentualnych grudek. Dodaj sok z cytryny i pozostaw do całkowitego ostygnięcia, od czasu do czasu mieszając. Śmietanę ubij do momentu uzyskania miękkich szczytów. Odłóż na bok 4 kopiaste łyżki. Z pozostałej części, dodaj 1/3 do zimnej masy truskawkowej, a następnie przenieś wszystko do reszty bitej śmietany i ubij na sztywno. Włóż do lodówki. Odłożone wcześniej 4 łyżki także ubij na sztywno i wstaw do zimnego.
Przygotuj wierzch. Truskawki umyj i usuń szypułki. Przedziel na je pół i odłóż. W gorącej wodzie rozprowadź galaretkę do całkowitego rozpuszczenia. Odłóż na bok do ostudzenia, do momentu aż zacznie delikatnie gęstnieć.
Złóż ciasto. W keksówce wyłożonej folią spożywczą ułóż jeden blat ciasta. Rozłóż równomiernie ok. 2/3 kremu truskawkowego i przykryj drugim blatem. Następnie rozsmaruj pozostały krem truskawkowy. Na wierzchu ułóż pionowo i bardzo ciasno połówki truskawek, dociskając je do kremu. Wylej na nie tężejącą już lekko galaretkę truskawkową, nie wyżej niż ranty keksówki. Włóż ciasto do lodówki do całkowitego stężenia. Używając folii spożywczej, którą została wyłożona keksówka, wyciągnij ciasto z formy i przełóż na paterę. Odłożoną wcześniej bitą śmietanę rozprowadź na bokach ciasta – od samego dołu aż do wierzchu galaretki. Migdały upraż na suchej patelni przez 3-5 minut, do uzyskania brązowego koloru. Posyp nimi brzegi ciasta i lekko dociśnij do kremu. Truskawkowy raj wstaw do lodówki na ok. godzinę. Podawaj na zimno.