Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Proste ciasto z jagodami, które uda się każdemu. Składniki do jego przygotowania powinniście bez problemu odnaleźć w swojej kuchni. Sprawdzi się jako słodki smakołyk do kawy lub herbaty. Niezwykle szybko się je robi, a efekt zachwyca! Można wykorzystać do niego świeże lub mrożone owoce.
naczynie żaroodporne lub blaszka o wymiarach 21x28cm
Dzisiaj przychodzę do was z przepisem na tradycyjna karnawałową przekąskę ! T...
Odsłon: 155
Kurczak w sosie pomarańczowym to danie nawiązujące do kuchni orientalnej. Jes...
Odsłon: 3219
Bardzo smaczna ryba smażona. Jeśli nam zostanie, można zrobić z reszty smaczn...
Odsłon: 28
...owsiane, najlepsze. Wystarczy dosłownie kilka chwil i mamy pyszne ciastec...
Odsłon: 3500
Jest to pyszne ciasto na biszkopcie, z kremem z mlekiem w proszku i ryżem pre...
Odsłon: 613
Dzisiaj przychodzę do was z przepisem na tradycyjna karnawałową przekąskę ! T...
Odsłon: 155
Kurczak w sosie pomarańczowym to danie nawiązujące do kuchni orientalnej. Jes...
Odsłon: 3219
Bardzo smaczna ryba smażona. Jeśli nam zostanie, można zrobić z reszty smaczn...
Odsłon: 28
...owsiane, najlepsze. Wystarczy dosłownie kilka chwil i mamy pyszne ciastec...
Odsłon: 3500
Jest to pyszne ciasto na biszkopcie, z kremem z mlekiem w proszku i ryżem pre...
Odsłon: 613
Składniki
Masło kroimy na kawałki, przekładamy do rondelka, dodajemy mleko i podgrzewamy do całkowitego rozpuszczenia. Następnie odstawiamy na bok do wystudzenia.
Jajka wbijamy do miski, ubijamy razem z cukrem na puszystą masę. Następnie dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia oraz rozpuszczone i przestudzone masło z mlekiem. Wszystko razem mieszamy do połączenia.
Blaszkę lub naczynie żaroodporne smarujemy masłem i oprószamy bułką tartą. Surowe ciasto przelewamy do formy.
Świeże jagody myjemy i osuszamy (jeśli używamy mrożonych owoców, przed przystąpieniem do robienia ciasta należy je rozmrozić). Owoce oprószamy delikatnie mąką. Jagody rozkładamy równomiernie na całej powierzchni ciasta.
Ciasto ucierane z jagodami pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez około 45 minut (do suchego patyczka).