Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciasto ucierane z makiem i żurawiną to ciekawa alternatywa dla tradycyjnego makowca. Przygotowanie takiego ciasta zajmie Wam niewiele czasu, a efekt z pewnością będzie zadowalający. Wypiek pięknie prezentuje się po rozkrojeniu
Jeden z najsmaczniejszych chlebów, który piekła nasza babcia. Mocno chrupiący...
Odsłon: 37
"Boczniaki z Tagliatelle" to połączenie delikatnych grzybów boczniaków z krem...
Odsłon: 142
Jeden z najsmaczniejszych chlebów, który piekła nasza babcia. Mocno chrupiący...
Odsłon: 37
"Boczniaki z Tagliatelle" to połączenie delikatnych grzybów boczniaków z krem...
Odsłon: 142
Składniki
Masło roztop z rondelku i odstaw do wystudzenia.
Mąkę przesiej do miski razem z proszkiem do pieczenia i sodą oczyszczoną.
W osobnej misje ubij jajka razem z cukrem na puszystą masę. Dodaj małym strumieniem przestudzone masło. Na koniec dodawaj po łyżce sypkich produktów. Składniki zmiksuj na gładką masę.
Zmielony mak zalej mlekiem. Dodaj cukier i masło. Gotuj do odparowania, następnie odstaw do wystudzenia.
Do masy makowej dodaj żółtko jaja. Białko ubij na sztywną pianę. Jabłko obierz i zetrzyj na tarce na dużych oczkach. Dodaj do masy makowej razem z pianą z białka. Składniki wymieszaj.
Do keksówki przelej ucierane ciasto. Na środek wlej masę makową. Na górę wyłóż świeżą żurawinę.
Ciasto ucierane z makiem i żurawiną piecz w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez około 45 minut (do suchego patyczka).
Upieczone, przestudzone ciasto udekoruj cukrem pudrem.