Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciasto ucierane z malinami to dokładnie to, czego potrzebujesz do popołudniowej herbaty – słodki smak, wilgotne wnętrze i obłędny zapach malin. Do przygotowania ciasta możesz użyć świeżych lub mrożonych owoców, chociaż sprawdzi się także konfitura. Smak podkreśli odrobina cytryny.
Danie, które najczęściej robimy po świętach wielkanocnych. Zawsze zostaje bia...
Odsłon: 335
Wyjątkowy patent na pierś z kaczki. Dzięki długiemu gotowaniu w niskiej tempe...
Odsłon: 57
Pieczony schab to jedno z tych dań, które doskonale sprawdzają się zarówno na...
Odsłon: 1210
Danie, które najczęściej robimy po świętach wielkanocnych. Zawsze zostaje bia...
Odsłon: 335
Wyjątkowy patent na pierś z kaczki. Dzięki długiemu gotowaniu w niskiej tempe...
Odsłon: 57
Pieczony schab to jedno z tych dań, które doskonale sprawdzają się zarówno na...
Odsłon: 1210
Składniki
Foremkę keksówkę wysmaruj masłem lub oliwą i wysyp bułką tartą. Możesz użyć także papieru do pieczenia.
Wszystkie składniki ciasta powinny być w temperaturze pokojowej, dlatego wyjmij je wcześniej z lodówki. W misce wymieszaj mąkę z proszkiem do pieczenia. Maliny obtocz w mące ziemniaczanej. W dużej misce utrzyj masło z cukrem i cukrem waniliowym lub ekstraktem. Po czym dodaj jajka, sok z cytryny oraz otartą skórkę. Połącz wszystko na gładki krem.
Następnie naprzemiennie dodawaj mąkę z proszkiem do pieczenia i maślankę, zaczynając i kończąc na mącznej mieszance. Wyłącz mikser, wsyp do ciasta maliny i delikatnie wymieszaj łyżką. Wyłóż ciasto do foremki, wyrównaj i włóż do pieca nagrzanego do 180°C i piecz 50-60 minut. Ciasto możesz także upiec w podłużnym prodiżu.
Ciasto wystudź, wyjmij z foremki, oprósz cukrem pudrem i udekoruj malinami.