Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciasto ucierane z malinami to dokładnie to, czego potrzebujesz do popołudniowej herbaty – słodki smak, wilgotne wnętrze i obłędny zapach malin. Do przygotowania ciasta możesz użyć świeżych lub mrożonych owoców, chociaż sprawdzi się także konfitura. Smak podkreśli odrobina cytryny.
W weekend nie musimy chleba jeść, polecam cieplutkie, chrupiące bułeczki.
Odsłon: 59
Łatwe i proste ciasto z makiem i kremem budyniowym. Każdy sobie poradzi z jeg...
Odsłon: 224
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 88
Wyśmienity bigos to wizytówka każdego domu. Jest pracochłonny, ale raz w roku...
Odsłon: 194
W te Święta rozgoszczą się u nas kruche ciasteczka z owocową niespodzianką, c...
Odsłon: 126
W weekend nie musimy chleba jeść, polecam cieplutkie, chrupiące bułeczki.
Odsłon: 59
Łatwe i proste ciasto z makiem i kremem budyniowym. Każdy sobie poradzi z jeg...
Odsłon: 224
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 88
Wyśmienity bigos to wizytówka każdego domu. Jest pracochłonny, ale raz w roku...
Odsłon: 194
W te Święta rozgoszczą się u nas kruche ciasteczka z owocową niespodzianką, c...
Odsłon: 126
Składniki
Foremkę keksówkę wysmaruj masłem lub oliwą i wysyp bułką tartą. Możesz użyć także papieru do pieczenia.
Wszystkie składniki ciasta powinny być w temperaturze pokojowej, dlatego wyjmij je wcześniej z lodówki. W misce wymieszaj mąkę z proszkiem do pieczenia. Maliny obtocz w mące ziemniaczanej. W dużej misce utrzyj masło z cukrem i cukrem waniliowym lub ekstraktem. Po czym dodaj jajka, sok z cytryny oraz otartą skórkę. Połącz wszystko na gładki krem.
Następnie naprzemiennie dodawaj mąkę z proszkiem do pieczenia i maślankę, zaczynając i kończąc na mącznej mieszance. Wyłącz mikser, wsyp do ciasta maliny i delikatnie wymieszaj łyżką. Wyłóż ciasto do foremki, wyrównaj i włóż do pieca nagrzanego do 180°C i piecz 50-60 minut. Ciasto możesz także upiec w podłużnym prodiżu.
Ciasto wystudź, wyjmij z foremki, oprósz cukrem pudrem i udekoruj malinami.