Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Polecam. Botwinka pachnie wiosną.
Odsłon: 187
Pyszna sałatka, którą przygotujesz w kilkanaście minut. Możesz ją podać na ko...
Odsłon: 192
Polecam. Botwinka pachnie wiosną.
Odsłon: 187
Pyszna sałatka, którą przygotujesz w kilkanaście minut. Możesz ją podać na ko...
Odsłon: 192
Składniki
Do metalowej miski wsypać cukier, kakao, miód i jajko. Mieszając, rozpuszczać składniki nad parą wodną. Ubijać około 10-15 minut.Zestawić z ognia i lekko przestudzić. Dodać 2 szklanki mąki i sodę. Mieszać drewnianą łyżką Na blat wysypać resztę mąki, wyłożyć ciasto i dokładnie wyrobić. Podzielić na pięć równych części i każdą piec osobno w temp. 180 stopni przez 10 minut.
Masa: 1,5 litra mleka 3/4 szklanki cukru 3,5 łyżki mąki pszennej 3,5 łyżki mąki ziemniaczanej 2 żółtka 300 g miękkiego masła 1 szklanka musu z pigwy lub innych (jasnych) owoców.! Jeden litr mleka zagotować z cukrem. W pozostałym mleku rozmieszać dokładnie obie mąki i żółtka. Wlać na gotujące się mleko i ugotować budyń. Gotować chwilę, cały czas mieszając bo masa łatwo przywiera do dna garnka. Przelać do innego naczynia, nakryć i odstawić do ostygnięcia.Osobno utrzeć miękkie masło i wciąż miksując, dodawać po łyżce zimnego budyniu. Na końcu dodać mus z pigwy.
Przełożyć blaty masą. Wstawić do lodówki na noc, by ciasto zmiękło. Oblać rozpuszczoną czekoladą z łyżką masła i udekorować perełkami cukierniczymi