Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Idealne ciasto urodzinowe to takie, które nie tylko zachwyci smakiem, ale też wyglądem. Dlatego naszą propozycją na świętowanie urodzin jest czekoladowe ciasto przełożone śmietanowym kremem z dodatkiem kolorowych galaretek i posypki. Taki wypiek z pewnością zachwyci dzieci i dorosłych. O czym pamiętać piekąc czekoladowe ciasto? Kluczowym składnikiem czekoladowego ciasta jest oczywiście czekolada. Najlepiej, jeśli wybierzesz gorzką, która ma co najmniej 70% zawartości masy kakaowej. Unikaj wyrobów, mających w składzie olej palmowy i sztuczne aromaty. Warto pamiętać, aby do ciasta dodać nabiał np. maślankę lub jogurt naturalny. Dzięki temu wypiek na dłużej zachowa świeżość i pozostanie wilgotny. Jaki krem pasuje do urodzinowego ciasta? Do czekoladowego ciasta najlepiej sprawdzi się prosty krem na bazie śmietanki kremówki. Aby go urozmaicić, warto do śmietanki dodać kolorowe galaretki. Dzięki temu uzyskamy wspaniałe kolory, a dodatkowo krem będzie puszysty i stabilny.
Dzisiaj zapraszam na deser, który zadowoli wszystkich fanów kawy. Tym razem p...
Odsłon: 24479
Polędwica należy do tej partii wieprzowiny, którą trudno jest zrobić na soczy...
Odsłon: 20247
Dzisiaj zapraszam na deser, który zadowoli wszystkich fanów kawy. Tym razem p...
Odsłon: 24479
Polędwica należy do tej partii wieprzowiny, którą trudno jest zrobić na soczy...
Odsłon: 20247
Składniki
Roztop w kąpieli wodnej masło, olej kokosowy i czekoladę. Wymieszaj na gładką masę. Odstaw do wystudzenia. Masa ma pozostać płynna, ale nie może być gorąca.
Utrzyj jajka z cukrem na puszystą pianę. Wlej do niej maślankę i delikatnie wymieszaj szpatułą. Następnie wlej masę czekoladową. Ponownie wymieszaj do połączenia składników. Gdy masa będzie jednolita, połącz ją z produktami sypkimi (przesiej je przez sitko).
Przelej ciasto do natłuszczonej i oprószonej mąką tortownicy o średnicy 22 cm. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 175°C. Piecz przez około 50-60 minut (do suchego patyczka). Wystudź i przekrój na dwa blaty.
Rozpuść każdą z galaretek w 200 ml gorącej wody. W osobnym naczyniu zalej niewielką ilością gorącej wody łyżeczkę żelatyny.
Ubij schłodzoną śmietanę kremówkę „na sztywno”. Podziel na 3 równe części. Do jednej wlej cienką strużką przestudzoną, ale wciąż płynną galaretkę cytrynową i wsyp posypkę cukrową (odłóż nieco do dekoracji). Dokładnie wymieszaj. Drugą porcję śmietany połącz w ten sam sposób z galaretką truskawkową (nie dodawaj posypki). Resztę śmietany połącz z żelatyną.
Rozsmaruj śmietanę z posypką na pierwszym z blatów ciasta czekoladowego. Wyrównaj i wyłóż warstwę śmietany z galaretką truskawkową. Przykryj całość drugim blatem ciasta. Na wierzch wyłóż warstwę śmietany z żelatyną. Wyrównaj i oprósz kolorową posypką. Od razu wstaw do lodówki na co najmniej 4 godziny.