Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 819
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 8910
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1311
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10527
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4747
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 819
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 8910
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1311
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10527
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4747
Składniki
Biszkopt piekłam w rancie cukierniczym stąd takie wymiary. Połączyć mąkę ziemniaczaną, pszenną, kakao oraz proszek do pieczenia. Białka oddzielić od żółtek. Z białek ubić z cukrem na sztywną pianę. Do piany z białek dodawać po jednym żółtku i krótko wymieszać. Do masy jajecznej dodawać mąkę małymi partiami, (bezpośrednio przesiewać) i delikatnie wymieszać łopatką. Przełożyć do wysmarowanej papierem formy. Aby biszkopt nie miał na środku „graba” włożyć do zimnego piekarnika . Piekarnik nastawić na 150-160 stopni i piec aż się zarumieni. Przed końcem pieczenia zwiększyć temperaturę do 200 stopni. Jak już stwierdzimy że biszkopt jest już zarumieniony, sprawdzić wykałaczką czy ciasto nie przywiera i patyczek jest suchy. Jednak sprawdzając nie należy wyciągać całego biszkoptu, należy ostrożnie wsadzić rękę do piekarnika.
Śmietankę dobrze schłodzić w lodówce. Żelatynę namoczyć w wodzie, kiedy woda się wchłonie lekko podgrzać (można w kąpieli wodnej lub w mikrofalówce, tak aby była płynna a nie gorąca). Śmietankę ubijać na wolnych obrotach, powoli dodawać cukier. Gdy śmietanka zacznie wyraźnie gęstnieć (mieć pierwsze fale), powoli wlać żelatynę, dalej ubijając na wolnych obrotach, do uzyskania odpowiedniej konsystencji.
Margarynę, cukier, mleko i kakao podgrzać w rondelku cały czas mieszając aż składniki się połączą i masa zagotuje. Żelatynę namoczyć w wodzie i pozostawić do spęcznienia. Napęczniałą żelatynę podgrzać (rozpuścić) w kąpieli wodnej lub mikrofalówce i połączyć z gorącą polewą i dobrze wymieszać. Wychłodzone ciasto przeciąć w połowie na dwa blaty, na jednym z nich położyć krem( część kremu zostawić na dekorację na górze) i przykryć drugim blatem i dobrze docisnąć. Na górny blat wylać polewę kakaową (dobrze jest to zrobić na dwa razy po połowie), dobrze schłodzić. Zaznaczyć podział na kawałki i na każdym wykonać rozetkę z bitej śmietany.