Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Śledzie z pieczonymi ziemniakami, podane z kiszonym ogórkiem. To szybki posił...
Odsłon: 63
Przepis dnia
Włoska zupa fasolowa.
Odsłon: 4558
Przepis dnia
Polecam na kolację.
Odsłon: 722
Polecam. Botwinka pachnie wiosną.
Odsłon: 317
Babka zawsze pięknie wygląda na stole. Ze zrobieniem babki maślanej każdy so...
Odsłon: 14631
Śledzie z pieczonymi ziemniakami, podane z kiszonym ogórkiem. To szybki posił...
Odsłon: 63
Przepis dnia
Włoska zupa fasolowa.
Odsłon: 4558
Przepis dnia
Polecam na kolację.
Odsłon: 722
Polecam. Botwinka pachnie wiosną.
Odsłon: 317
Babka zawsze pięknie wygląda na stole. Ze zrobieniem babki maślanej każdy so...
Odsłon: 14631
Składniki
Biszkopt piekłam w rancie cukierniczym stąd takie wymiary. Połączyć mąkę ziemniaczaną, pszenną, kakao oraz proszek do pieczenia. Białka oddzielić od żółtek. Z białek ubić z cukrem na sztywną pianę. Do piany z białek dodawać po jednym żółtku i krótko wymieszać. Do masy jajecznej dodawać mąkę małymi partiami, (bezpośrednio przesiewać) i delikatnie wymieszać łopatką. Przełożyć do wysmarowanej papierem formy. Aby biszkopt nie miał na środku „graba” włożyć do zimnego piekarnika . Piekarnik nastawić na 150-160 stopni i piec aż się zarumieni. Przed końcem pieczenia zwiększyć temperaturę do 200 stopni. Jak już stwierdzimy że biszkopt jest już zarumieniony, sprawdzić wykałaczką czy ciasto nie przywiera i patyczek jest suchy. Jednak sprawdzając nie należy wyciągać całego biszkoptu, należy ostrożnie wsadzić rękę do piekarnika.
Śmietankę dobrze schłodzić w lodówce. Żelatynę namoczyć w wodzie, kiedy woda się wchłonie lekko podgrzać (można w kąpieli wodnej lub w mikrofalówce, tak aby była płynna a nie gorąca). Śmietankę ubijać na wolnych obrotach, powoli dodawać cukier. Gdy śmietanka zacznie wyraźnie gęstnieć (mieć pierwsze fale), powoli wlać żelatynę, dalej ubijając na wolnych obrotach, do uzyskania odpowiedniej konsystencji.
Margarynę, cukier, mleko i kakao podgrzać w rondelku cały czas mieszając aż składniki się połączą i masa zagotuje. Żelatynę namoczyć w wodzie i pozostawić do spęcznienia. Napęczniałą żelatynę podgrzać (rozpuścić) w kąpieli wodnej lub mikrofalówce i połączyć z gorącą polewą i dobrze wymieszać. Wychłodzone ciasto przeciąć w połowie na dwa blaty, na jednym z nich położyć krem( część kremu zostawić na dekorację na górze) i przykryć drugim blatem i dobrze docisnąć. Na górny blat wylać polewę kakaową (dobrze jest to zrobić na dwa razy po połowie), dobrze schłodzić. Zaznaczyć podział na kawałki i na każdym wykonać rozetkę z bitej śmietany.