Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
W-Z inaczej nazywane Wuzetką to słynne warszawskie ciasto, które powstało w 1949 roku. Przygotowuje się je na bazie kakaowego biszkoptu i bitej śmietany. Dzięki temu, że przepis nie został zastrzeżony możemy go kupić właściwie w każdej cukierni. Jednak serdecznie polecamy wypróbować go domowych warunkach, to bardzo proste!
Blaszka 25x37 cm
Przepis dnia
Co powiecie na chrupiące gofry z owocami? Poniżej dzielimy się z Wami przepis...
Odsłon: 19779
Przepis na obiad, w którym mieszamy ze sobą marchewkę, filety z dorsza oraz b...
Odsłon: 457
Lato w słoiku to dobry pomysł na zatrzymanie darów lata w zestawach sałatkowy...
Odsłon: 429
Ogórki nie tylko kiszone i konserwowe układamy na półce w spiżarni. Krokodylk...
Odsłon: 6818
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1242352
Przepis dnia
Co powiecie na chrupiące gofry z owocami? Poniżej dzielimy się z Wami przepis...
Odsłon: 19779
Przepis na obiad, w którym mieszamy ze sobą marchewkę, filety z dorsza oraz b...
Odsłon: 457
Lato w słoiku to dobry pomysł na zatrzymanie darów lata w zestawach sałatkowy...
Odsłon: 429
Ogórki nie tylko kiszone i konserwowe układamy na półce w spiżarni. Krokodylk...
Odsłon: 6818
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1242352
Składniki
Przygotowania zacznij od biszkoptu. Białka oddziel od żółtek. Zacznij ubijać, gdy białka będą gęstnieć dodaj cukier i dalej miksuj. Pod sam koniec dodaj po jednym żółtku i ubijaj jeszcze przez 2 minuty.
Mąkę wymieszaj z kakao i proszkiem do pieczenia. Przesyp do ubitych białek, za pomocą sylikonowej szpatułki i delikatnie wymieszaj.
Masę przelej do foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz w 170 stopniach C przez około 30 minut, do suchego patyczka.
Gdy biszkopt ostygnie przekrój go na dwa równej grubości blaty. Każdy z nich nasącz zaparzoną czarną herbatę.
Krem śmietanowy Żelatynę rozpuść w dwóch łyżkach ciepłej wody. Śmietankę kremówkę ubij na sztywną pianę wraz z cukrem pudrem i sokiem z cytryny. Pod koniec ubijania dodaj żelatynę i miksuj całość jeszcze przez minutę.
Dolny blat biszkoptu posmaruj powidłami, następnie wyłóż krem śmietanowy i przykryj górnym blatem. Wstaw do lodówki.
Przygotuj polewę. W garnuszku podgrzej śmietankę, gdy będzie ciepła dodaj pokruszoną czekoladę i cały czas mieszając trzymaj przez minutę na ogniu. Następnie zdejmij z palnika i mieszaj do momentu połączenia się składników.
Polewę po lekkim przestudzeniu rozprowadź na wierzchu ciasta. Gdy zastygnie udekoruj je kleksem śmietany i pokrój na kwadratowe kawałki.