Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
W-Z inaczej nazywane Wuzetką to słynne warszawskie ciasto, które powstało w 1949 roku. Przygotowuje się je na bazie kakaowego biszkoptu i bitej śmietany. Dzięki temu, że przepis nie został zastrzeżony możemy go kupić właściwie w każdej cukierni. Jednak serdecznie polecamy wypróbować go domowych warunkach, to bardzo proste!
Blaszka 25x37 cm
Składniki
Przygotowania zacznij od biszkoptu. Białka oddziel od żółtek. Zacznij ubijać, gdy białka będą gęstnieć dodaj cukier i dalej miksuj. Pod sam koniec dodaj po jednym żółtku i ubijaj jeszcze przez 2 minuty.
Mąkę wymieszaj z kakao i proszkiem do pieczenia. Przesyp do ubitych białek, za pomocą sylikonowej szpatułki i delikatnie wymieszaj.
Masę przelej do foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz w 170 stopniach C przez około 30 minut, do suchego patyczka.
Gdy biszkopt ostygnie przekrój go na dwa równej grubości blaty. Każdy z nich nasącz zaparzoną czarną herbatę.
Krem śmietanowy Żelatynę rozpuść w dwóch łyżkach ciepłej wody. Śmietankę kremówkę ubij na sztywną pianę wraz z cukrem pudrem i sokiem z cytryny. Pod koniec ubijania dodaj żelatynę i miksuj całość jeszcze przez minutę.
Dolny blat biszkoptu posmaruj powidłami, następnie wyłóż krem śmietanowy i przykryj górnym blatem. Wstaw do lodówki.
Przygotuj polewę. W garnuszku podgrzej śmietankę, gdy będzie ciepła dodaj pokruszoną czekoladę i cały czas mieszając trzymaj przez minutę na ogniu. Następnie zdejmij z palnika i mieszaj do momentu połączenia się składników.
Polewę po lekkim przestudzeniu rozprowadź na wierzchu ciasta. Gdy zastygnie udekoruj je kleksem śmietany i pokrój na kwadratowe kawałki.