Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wszyscy miłośnicy czekolady powinni zapamiętać ten przepis. Niebiańsko lekkie musy czekoladowe idealnie spełnią każdą słodką zachciankę. Jeśli przygotujesz je na święta, z pewnością wszyscy twoi goście będą się nim zajadać.
Dzisiaj leszcz którego dostałam w prezencie. Jak się dostało to trzeba było p...
Odsłon: 7
Polecam. Dużo dobra, domowe jedzenie.
Odsłon: 119
Dzisiaj leszcz którego dostałam w prezencie. Jak się dostało to trzeba było p...
Odsłon: 7
Polecam. Dużo dobra, domowe jedzenie.
Odsłon: 119
Składniki
Zrób ciasto. Masło, posiekaną czekoladę i kawę rozpuść w kąpieli wodnej. Masa musi być błyszcząca. Dodaj do niej żółtka, ekstrakt waniliowy i wymieszaj rózgą. Odstaw.
W mikserze ubij białka z solą na sztywną masę. Dodawaj cukier i ubijaj. 1/3 ubitych białek dodaj do masy i wymieszaj. Następnie dodaj resztę białek, delikatnie mieszając.
Tortownicę o średnicy 23 cm wysmaruj tłuszczem i wyłóż papierem. Przełóż do środka ciasto i wyrównaj. Piecz ok. 18 minut w temp. 200 stopni. Zostaw do wystudzenia.
Zrób mus czekoladowy. Kakao wymieszaj w ciepłej wodzie i zostaw do wystudzenia. Czekoladę roztop w kąpieli wodnej i ostudź. Dodaj wodę z kakao i wymieszaj. Kremówkę ubij na sztywno, dodając cukier puder. Do masy czekoladowej dodaj 1/3 ubitej śmietany i wymieszaj. Dodaj resztę śmietany i wymieszaj. Gotowy mus wylej na ciasto, wstaw na godzinę do lodówki.
Czas na biały mus. Czekoladę białą posiekaj i daj do miseczki. W innej miseczce wymieszaj żelatynę z wodą i zostaw na 10 minut do napęcznienia. Pół szklanki kremówki podgrzej w garnuszku, zdejmij z palnika i dodaj żelatynę. Wymieszaj. Od razu dodaj czekoladę i wymieszaj. Zostaw do schłodzenia.
Ubij kremówkę. Do masy czekoladowej dodaj 1/3 ubitej kremówki, wymieszaj. Dodaj resztę śmietany i wymieszaj. Gotowy biały mus wylej na zastygnięty mus czekoladowy. Wyrównaj. Wstaw do lodówki całe ciasto i podawaj udekorowane startą czekoladą.