Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Delikatne, piankowe ciasto cytrynowe zwieńczone kokosową pierzynką. Wyjątek od zasady - ciasto, które mimo tego, że jest wypiekiem stricte zimowym, nie jest zapychające ;) Miła odmiana po świętach
Owsianka z kurkumą – złoto nie tylko dla jelit, ale również serca i mózgu. Kt...
Odsłon: 40
Witajcie kochani biegnę dziś do was z nowym przepisem na domowe frytki, tak w...
Odsłon: 560
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 2010
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 4003
Owsianka z kurkumą – złoto nie tylko dla jelit, ale również serca i mózgu. Kt...
Odsłon: 40
Witajcie kochani biegnę dziś do was z nowym przepisem na domowe frytki, tak w...
Odsłon: 560
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 2010
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 4003
Składniki
Białka oddzielone od żółtek ubijamy na sztywno, stopniowo wsypujemy cukier i dalej miksujemy. Gdy ten się rozpuści, dodajemy pojedynczo żółtka. Przesiewamy maki i mieszając łyżką dodajemy do masy jajecznej, an końcu wlewamy olej. Pieczemy w blaszce o wymiarach kartki a4 wyłożonej papierem w temperaturze 170 stopni przez 30 – 35 minut. Po wystudzeniu zdejmujemy papier, a ciasto przecinamy na pół uzyskując dwa blaty.
Schłodzoną śmietankę ubijamy z dodatkiem cukru, łączymy z serkiem. Wystudzoną galaretkę wlewamy cienkim strumieniem do masy (jeżeli ciasto robimy latem warto do galaretki dosypać łyżeczkę lub 2 żelatyny). Masę wylewamy na blat ciasta i przykładamy drugim. Smarujemy dżemem.
Masło i cukier rozpuszczamy w rondelku, dodajemy kokos i całość mieszamy cały czas nie dopuszczając do przypalenia.Jeszcze lekko ciepłą masę wykładamy na biszkopt i ciasto schładzamy przynajmniej kilka godzin przed podaniem.