Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Delikatne, piankowe ciasto cytrynowe zwieńczone kokosową pierzynką. Wyjątek od zasady - ciasto, które mimo tego, że jest wypiekiem stricte zimowym, nie jest zapychające ;) Miła odmiana po świętach
Przepis dnia
Makaron z kurkami jest prosty i szybki w przygotowaniu, ale potrafi rozpieści...
Odsłon: 5422
Dzisiaj szybki chleb bez wyrabiania z ziarnami. Piekłam ten chleb z podwójnej...
Odsłon: 29762
W tym roku wyjątkowo pięknie obrodziły nasze śliwki, przygotowałam więc pyszn...
Odsłon: 231
Ciasto Porachunki Teściowej to rezultat kulinarnej utarczki pomiędzy teściową...
Odsłon: 19427
Dzień dobry wszystkim mam dla was przepis na pyszne pączki jak u mamy tak wie...
Odsłon: 1058
Przepis dnia
Makaron z kurkami jest prosty i szybki w przygotowaniu, ale potrafi rozpieści...
Odsłon: 5422
Dzisiaj szybki chleb bez wyrabiania z ziarnami. Piekłam ten chleb z podwójnej...
Odsłon: 29762
W tym roku wyjątkowo pięknie obrodziły nasze śliwki, przygotowałam więc pyszn...
Odsłon: 231
Ciasto Porachunki Teściowej to rezultat kulinarnej utarczki pomiędzy teściową...
Odsłon: 19427
Dzień dobry wszystkim mam dla was przepis na pyszne pączki jak u mamy tak wie...
Odsłon: 1058
Składniki
Białka oddzielone od żółtek ubijamy na sztywno, stopniowo wsypujemy cukier i dalej miksujemy. Gdy ten się rozpuści, dodajemy pojedynczo żółtka. Przesiewamy maki i mieszając łyżką dodajemy do masy jajecznej, an końcu wlewamy olej. Pieczemy w blaszce o wymiarach kartki a4 wyłożonej papierem w temperaturze 170 stopni przez 30 – 35 minut. Po wystudzeniu zdejmujemy papier, a ciasto przecinamy na pół uzyskując dwa blaty.
Schłodzoną śmietankę ubijamy z dodatkiem cukru, łączymy z serkiem. Wystudzoną galaretkę wlewamy cienkim strumieniem do masy (jeżeli ciasto robimy latem warto do galaretki dosypać łyżeczkę lub 2 żelatyny). Masę wylewamy na blat ciasta i przykładamy drugim. Smarujemy dżemem.
Masło i cukier rozpuszczamy w rondelku, dodajemy kokos i całość mieszamy cały czas nie dopuszczając do przypalenia.Jeszcze lekko ciepłą masę wykładamy na biszkopt i ciasto schładzamy przynajmniej kilka godzin przed podaniem.