Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Delikatne, piankowe ciasto cytrynowe zwieńczone kokosową pierzynką. Wyjątek od zasady - ciasto, które mimo tego, że jest wypiekiem stricte zimowym, nie jest zapychające ;) Miła odmiana po świętach
Proste danie w stylu włoskim -ulubiony makaron, mięso mielone, sos pomidorowy...
Odsłon: 31
Przepis dnia
Królowa grilla :)
Odsłon: 3626
Pożywna, dobra zupa. Polecam.
Odsłon: 1733
Proste danie w stylu włoskim -ulubiony makaron, mięso mielone, sos pomidorowy...
Odsłon: 31
Przepis dnia
Królowa grilla :)
Odsłon: 3626
Pożywna, dobra zupa. Polecam.
Odsłon: 1733
Składniki
Białka oddzielone od żółtek ubijamy na sztywno, stopniowo wsypujemy cukier i dalej miksujemy. Gdy ten się rozpuści, dodajemy pojedynczo żółtka. Przesiewamy maki i mieszając łyżką dodajemy do masy jajecznej, an końcu wlewamy olej. Pieczemy w blaszce o wymiarach kartki a4 wyłożonej papierem w temperaturze 170 stopni przez 30 – 35 minut. Po wystudzeniu zdejmujemy papier, a ciasto przecinamy na pół uzyskując dwa blaty.
Schłodzoną śmietankę ubijamy z dodatkiem cukru, łączymy z serkiem. Wystudzoną galaretkę wlewamy cienkim strumieniem do masy (jeżeli ciasto robimy latem warto do galaretki dosypać łyżeczkę lub 2 żelatyny). Masę wylewamy na blat ciasta i przykładamy drugim. Smarujemy dżemem.
Masło i cukier rozpuszczamy w rondelku, dodajemy kokos i całość mieszamy cały czas nie dopuszczając do przypalenia.Jeszcze lekko ciepłą masę wykładamy na biszkopt i ciasto schładzamy przynajmniej kilka godzin przed podaniem.