Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciasto Wenus czyli delikatny, piankowy sernik o cytrynowym smaku, na biszkopcie i z kokosową posypką. Pyszne ciasto na każda okazje. Jego dużą zaletą jest prostota wykonania no i oczywiście smak. Bardzo polecam użycie kremu cytrynowego do tego przepisu, ale jak najbardziej możecie zastąpić go ulubionym dżemem.
Pychota. Polecam.
Odsłon: 211
Tarte buraki na zimę -przepis podstawowy. Buraczki z tego przepisu są bazą do...
Odsłon: 383
Ciasto palce lizać. A jesienią jest obowiązkowo do zrobienia. Polecam.
Odsłon: 111
Przepis dnia
Smaczny i szybki bigos.
Odsłon: 27678
Pychota. Polecam.
Odsłon: 211
Tarte buraki na zimę -przepis podstawowy. Buraczki z tego przepisu są bazą do...
Odsłon: 383
Ciasto palce lizać. A jesienią jest obowiązkowo do zrobienia. Polecam.
Odsłon: 111
Przepis dnia
Smaczny i szybki bigos.
Odsłon: 27678
Składniki
Zrobić biszkopt: do białek dodać szczyptę soli i utrzeć na sztywną pianę wraz z cukrem. Do ubitych białek dodawać po jednym żółtku, cały czas mieszając. Następnie dodać ekstrakt waniliowy, obie mąki i proszek do pieczenia. Całość delikatnie wymieszać.
Gotową masę na biszkopt, przelać do formy wyłożonej pergaminem. Moja blacha o wymiarach 29 x 25 cm. Biszkopt piec w nagrzanym piekarniku, funkcja góra – dół, w 180 st. C przez około 25 – 35 minut. Ciasto pieczemy do suchego patyczka. Kiedy ciasto się upiecze, wyjąć z piekarnika i wystudzić na kratce. Wystudzone ciasto wyjąć z formy i przekroić wzdłuż na dwie części. Jedną z nich ułożyć z powrotem na dnie formy.
Zrobić masę serowa: Galaretki rozpuścić we wrzątku i odstawić do wystudzenia. W dużej misce ubić śmietankę z cukrem, a następnie dodawać do niej po łyżce twarogu, cały czas mieszając, najlepiej mikserem ręcznym.
Kiedy ser i śmietanka się połączą, powoli dodawać do nich wystudzoną galaretkę. W dalszym ciągu dokładnie mieszając. Chwilkę odczekać i kiedy masa serowa zacznie tężeć, wyłożyć ja na wierzchu pierwszej połowy biszkoptu. Następnie masę nakryć drugą połową ciasta. Ciasto z wierzchu posmarować kremem cytrynowym lub dżemem i posypać kokosowa posypką.
Posypkę robimy rozpuszczając na patelni masło z cukrem i dodając do rozpuszczonego masła wiórki kokosowe, które należy chwilkę na maśle podprażyć. Wiórki maja być chrupiące, ale ciągle jasne w kolorze. Trzeba uważać aby ich nie spacial. Gotowe ciasto odstawić do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na noc. Smacznego!