Smaker
Dodaj przepis
  • Przepisy
    • Posiłek
      • Śniadania
      • Zupy
      • Dania główne
      • Pieczywo
      • Desery
      • Napoje
      • Przekąski
      • Sałatki
      • Przetwory
      • Dodatki
      • Wędliny
      • Ciasta
    • Okazje
      • Wielkanoc
      • Boże Narodzenie
      • Impreza
      • Grill
      • Tłusty czwartek
      • Walentynki
      • Halloween
      • Komunia
      • Do pracy
    • Kuchnie świata
      • Amerykańska
      • Azjatycka
      • Czeska
      • Polska
      • Włoska
      • Meksykańska
      • Indyjska
      • Francuska
      • Chińska
      • Grecka
      • Bałkańska
      • Tajska
      • Węgierska
      • Śródziemnomorska
      • Ukraińska
      • Żydowska
    • Składniki
      • Kasze i ryż
      • Makaron
      • Warzywa
      • Owoce
      • Nabiał
      • Mięso
      • Ryby
      • Owoce morza
      • Grzyby
      • Orzechy
      • Przyprawy
    • Dieta
      • Bez glutenu
      • Bez laktozy
      • Bez cukru
      • Dla dzieci
      • Dietetyczne
      • Wegetariańskie
      • Wegańskie
      • Dla zdrowia
      • Keto
  • Wideoprzepisy
  • Książki kucharskie
  • Artykuły
    • Informacje
    • Konkursy
    • Książki
    • Wydarzenia
    • Ewa gotuje
    • Quizy
    • Redakcja
    • Inspiracje
    • E-booki
  • Smaker.pl
  • Przepisy
  • Ciasta
  • Fale Dunaju - stary przepis z kajetu babci
  • Ciasta
  • Przepis na

Fale Dunaju - stary przepis z kajetu babci

28.02.2024 Odsłon: 77389
5.0 (146 oceny)
Czas przygotowania
> 60 min
>60 min
Czas gotowania
do 60 min
60 min
Liczba porcji
5-6 osób
5-6 os.
smaker
smaker

Przepis na ten wypiek pochodzi ze starego kajetu mojej babci. Fale Dunaju gościły w naszym domu podczas świąt i ważnych uroczystości rodzinnych. Dwukolorowe ciasto z zatopionymi wiśniami zwieńczone masą budyniową i polewą czekoladową z pewnością skradnie serce niejednego łasucha. Fale Dunaju - stary przepis Ciasto było lubiane przez kucharki ze względu na efektowny wygląd i stosunkowo prosty sposób przygotowania. Fale Dunaju były popisowym deserem wielu polskich gospodyń oraz gwiazdą niejednej prywatki w PRL-u. Gościł on w domach szczególnie podczas świąt i ważnych uroczystości rodzinnych. Fale Dunaju babci Co to dokładnie za deser? Jest połączeniem dwukolorowego ciasta ucieranego, w którym ukryte są wiśnie. Wierzch zwieńcza słodka masa budyniowa i polewa czekoladowa. Fale Dunaju babci to sprawdzona receptura na klasyczny wypiek. Jego nazwa pochodzi najprawdopodobniej od kształtu - kolejne warstwy tworzą piękne fale. Fale Dunaju - przepis Jak upiec Fale Dunaju? Przepis z PRL-u w najpopularniejszej wersji ma w sobie zatopione wiśnie. Nic jednak nie stoi na przeszkodzie, aby do jego zrobienia wykorzystać inne owoce, które akurat masz pod ręką. Świetnie sprawdzą się te z kompotu. Na cieście ucieranym można również ułożyć kleksy dżemu owocowego. Jak zrobić Fale Dunaju? Stary przepis zakłada, że najpierw przygotujesz dwa rodzaje ucieranego ciasta, następnie nałożysz wiśnie, masę i polewę czekoladową. Pamiętaj, że wypiek wymaga nieco cierpliwości - wszystkie warstwy muszą chwilę się schładzać, aby nabrać właściwej konsystencji. Dla rewelacyjnego i apetycznego efektu zdecydowanie warto poświęcić czas.

REKLAMA
Smaker
REKLAMA
Smaker

Potrzebne przybory kuchenne

Forma o wymiarach 33x20 cm

Etapy przygotowania

Przepis w Waszym wykonaniu (6)

Dodaj przepisy i zarabiaj
REKLAMA
Smaker
REKLAMA
Smaker

Kochasz gotować?

Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!

Komentarze do przepisu (6)

Ostatnio komentowane przepisy

agafia
agafia
Śniadania

smażony bób z jajkiem

Śniadania smażony bób z jajkiem

Kiedy ciepło na dworze i nie chce się zbyt długo stać przy garach, takie prze...

  • Warzywa
  • Bób
  • Nabiał
  • Jajka
  • Przyprawy
  • Czosnek
  • Jajka

Odsłon: 15

do 15 min 15 min
0
Experymentalnakuchniajoli
Experymentalnakuchniajoli
Zupy

Botwinka z jajkiem i ziemniakami

Zupy Botwinka z jajkiem i ziemniakami

Moja pierwsza w tym roku botwinka z własnego ogródka. Zawsze smaczna wiosną.

  • Polska
  • Buliony
  • Warzywa
  • Ziemniaki
  • Buraki
  • Nabiał
  • Jajka
  • Orzechy
  • Przyprawy
  • Czosnek

Odsłon: 3591

do 15 min 15 min
9
wałek
wałek
Zupy

Botwinka z jajkiem i młodymi ziemniaczkami z patelni

Zupy Botwinka z jajkiem i młodymi ziemniaczkami z patelni

Botwina to bardzo wiosenna zupa z młodych buraczków i liści, którą po prostu...

  • Polska
  • Buliony
  • Warzywa
  • Ziemniaki
  • Nabiał
  • Jajka
  • Mięso
  • Kurczak
  • Wieprzowina
  • Przyprawy
  • Czosnek

Odsłon: 690

do 30 min 30 min
6
wałek
wałek
Dodatki

Młode ziemniaki z patelni

Dodatki Młode ziemniaki z patelni

Młode ziemniaki ugotowane następnie podsmażone na wędzonej słonince i boczku,...

  • Polska
  • Warzywa
  • Ziemniaki
  • Papryka
  • Mięso
  • Przyprawy

Odsłon: 250

do 30 min 30 min
4
Kolekcja Dobrej Kuchni wg Agaty Sz.
Kolekcja Dobrej Kuchni wg Agaty Sz.
Sałatki

różyczki kalafiora z pomidorami

Sałatki różyczki kalafiora z pomidorami

Tylko 3 składniki połączone jogurtowym sosem stanowią pyszną, zdrową sałatkę,...

  • Do pracy
  • Wegetariańskie
  • Warzywa
  • Papryka
  • Nabiał
  • Jajka
  • Jogurt
  • Przyprawy
  • Dla zdrowia

Odsłon: 4115

do 30 min 30 min
8
Kolekcja Dobrej Kuchni wg Agaty Sz.
Kolekcja Dobrej Kuchni wg Agaty Sz.
Dodatki

brokuły z szynką

Dodatki brokuły z szynką

Pomysł na zdrową kolację lub szybki lunch. :)

  • Do pracy
  • Warzywa
  • Wieprzowina
  • Przyprawy
  • Szynki

Odsłon: 3929

do 30 min 30 min
3
REKLAMA
Smaker

Ostatnio komentowane przepisy

agafia
agafia
Śniadania

smażony bób z jajkiem

Śniadania smażony bób z jajkiem

Kiedy ciepło na dworze i nie chce się zbyt długo stać przy garach, takie prze...

  • Warzywa
  • Bób
  • Nabiał
  • Jajka
  • Przyprawy
  • Czosnek
  • Jajka

Odsłon: 15

do 15 min 15 min
0
Experymentalnakuchniajoli
Experymentalnakuchniajoli
Zupy

Botwinka z jajkiem i ziemniakami

Zupy Botwinka z jajkiem i ziemniakami

Moja pierwsza w tym roku botwinka z własnego ogródka. Zawsze smaczna wiosną.

  • Polska
  • Buliony
  • Warzywa
  • Ziemniaki
  • Buraki
  • Nabiał
  • Jajka
  • Orzechy
  • Przyprawy
  • Czosnek

Odsłon: 3591

do 15 min 15 min
9
wałek
wałek
Zupy

Botwinka z jajkiem i młodymi ziemniaczkami z patelni

Zupy Botwinka z jajkiem i młodymi ziemniaczkami z patelni

Botwina to bardzo wiosenna zupa z młodych buraczków i liści, którą po prostu...

  • Polska
  • Buliony
  • Warzywa
  • Ziemniaki
  • Nabiał
  • Jajka
  • Mięso
  • Kurczak
  • Wieprzowina
  • Przyprawy
  • Czosnek

Odsłon: 690

do 30 min 30 min
6
wałek
wałek
Dodatki

Młode ziemniaki z patelni

Dodatki Młode ziemniaki z patelni

Młode ziemniaki ugotowane następnie podsmażone na wędzonej słonince i boczku,...

  • Polska
  • Warzywa
  • Ziemniaki
  • Papryka
  • Mięso
  • Przyprawy

Odsłon: 250

do 30 min 30 min
4
Kolekcja Dobrej Kuchni wg Agaty Sz.
Kolekcja Dobrej Kuchni wg Agaty Sz.
Sałatki

różyczki kalafiora z pomidorami

Sałatki różyczki kalafiora z pomidorami

Tylko 3 składniki połączone jogurtowym sosem stanowią pyszną, zdrową sałatkę,...

  • Do pracy
  • Wegetariańskie
  • Warzywa
  • Papryka
  • Nabiał
  • Jajka
  • Jogurt
  • Przyprawy
  • Dla zdrowia

Odsłon: 4115

do 30 min 30 min
8
Kolekcja Dobrej Kuchni wg Agaty Sz.
Kolekcja Dobrej Kuchni wg Agaty Sz.
Dodatki

brokuły z szynką

Dodatki brokuły z szynką

Pomysł na zdrową kolację lub szybki lunch. :)

  • Do pracy
  • Warzywa
  • Wieprzowina
  • Przyprawy
  • Szynki

Odsłon: 3929

do 30 min 30 min
3
Smaker
REKLAMA
Smaker
Ciasta
Smaker
Fale Dunaju - stary przepis z kajetu babci
Autor:
smaker
> 60 min
5-6 osób

Składniki

Ciasto:
  • 3 jajka
  • 320 g mąki pszennej tortowej
  • 130 g cukru
  • 150 ml oleju
  • 150 ml mleka
  • 15 g proszku do pieczenia (jedno małe opakowanie)
  • 2 łyżki kakao
  • 2 łyżki mleka
  • wiśnie z kompotu
Masa budyniowa:
  • 500 ml mleka 3,2% lub 2%
  • 120 g cukru
  • 16 g cukru wanilinowego (jedno małe opakowanie)
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 2 łyżki skrobi ziemniaczanej
  • 2 żółtka
  • 250 g margaryny
Polewa czekoladowa:
  • 200 g gorzkiej czekolady
  • 4 łyżki mleka
Sposób przygotowania:
1

Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywną pianę. W trakcie ubijania do puszystych białek dodajemy stopniowo cukier, następnie żółtka. Do masy jajecznej wlewamy cały olej. Całość miksujemy na średnich obrotach do połączenia składników.

2

Do osobnej miski przesiewamy mąkę, dodajemy cukier waniliowy i proszek do pieczenia. Składniki mieszamy.

3

Suche składniki dodajemy stopniowo do masy jajecznej. Ciasto mieszamy przy użyciu rózgi kuchennej. Powinniśmy pozbyć się wszystkich grudek.

4

Gładkie, jednolite ciasto dzielimy na dwie równe części. Do jednej z nich dodajemy dwie łyżki kakao oraz mleko. Składniki mieszamy do połączenia.

5

Blaszkę o wymiarach 33x20 cm wyścielamy papierem do pieczenia. Na początek wlewamy jasne ciasto i rozprowadzamy je po całej powierzchni blaszki. Następnie wlewamy ciasto kakaowe, powierzchnię równamy.

6

Wiśnie ze słoika odcedzamy na sitku. Owoce rozkładamy równomiernie na powierzchni ciasta.

7

Ciasto wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na około 30 minut. Pod koniec pieczenia sprawdzamy patyczkiem, czy spód jest dobrze wypieczony.

8

Upieczone ciasto wyjmujemy z piekarnika i studzimy na blacie.

9

Zabieramy się za masę budyniową. 400 ml mleka wlewamy do garnka i zagotowujemy. W pozostałej części mleka rozpuszczamy mąkę, skrobię ziemniaczaną, cukier i cukier waniliowy. Na koniec wbijamy jajka. Składniki mieszamy, a następnie przelewamy do gotującego się mleka. Masę budyniową gotujemy do zgęstnienia.

10

Gorący budyń zdejmujemy z kuchenki, przykrywamy i odstawiamy w chłodne miejsce do całkowitego wystudzenia.

11

Miękką margarynę przekładamy do miski i ubijamy na puszystą masę. Następnie dodajemy po łyżce przestudzonego budyniu. Składniki miksujemy do połączenia.

12

Masę budyniową wykładamy na upieczone i wystudzone ciasto Fale Dunaju. Rozprowadzamy ją po całej powierzchni, górę równamy.

13

Czekoladę łamiemy na kostki i wrzucamy do rondelka. Dodajemy mleko. Składniki podgrzewamy do momentu, aż czekolada całkowicie się rozpuści.

14

Gotową polewą dekorujemy ciasto.

15

Fale Dunaju serwujemy po wcześniejszym schłodzeniu w lodówce.

  • Dania główne
  • Śniadania
  • Napoje
  • Dodatki
  • Pieczywo
  • Przekąski
  • Zupy
  • Sałatki
  • Wędliny
  • Śniadania
  • Jajecznica
  • Omlet na słodko
  • Racuchy
  • Pasta kanapkowa
  • Naleśniki
  • Omlet z jabłkiem
  • Placki z serka
  • Pasta kanapkowa z mięsa z rosołu
  • Placki z bananami
  • Prażnica
  • Obiady
  • Pierś z kaczki
  • Pulpety
  • Makaron z kurczakiem
  • Placki ziemniaczane
  • Kotlety siekane
  • Dorsz
  • Zapiekanka makaronowa
  • Zrazy ze schabu
  • Zupy
  • Zupy ogonowa
  • Zupa z dyni
  • Zupa krupnik
  • Barszcz ukraiński
  • Barszcz biały
  • Zupa ziemniaczana
  • Zupa serowa
  • Zupa gulaszowa
  • Zupa ogórkowa
  • Zupa pomidorowa
  • Zupa cebulowa
  • Sałatki
  • Surówka do obiadu
  • Surówka z sałaty lodowej
  • Sałatka z łososiem
  • Sałatka z kurczakiem
  • Salatka jarzynowa
  • Sałatka z rukolą
  • Sałatka na Wielkanoc
  • Sałatka z mortadeli
  • Sałatka z granatem
  • Surówka z białej kapusty
  • Ciasta
  • Sernik z budyniem
  • Ciasto drożdżowe
  • Szarlotka
  • Babka na oleju
  • Ciasto Rafaello
  • Makowiec
  • Ciasto bez pieczenia
  • Ciasto cytrynowe
  • Miodownik
  • Skubaniec
  • Kasze i ryż
  • Gołąbki
  • Krupnik
  • Kotlety z kaszy gryczanej
  • Risotto z grzybami
  • Risotto z brokułami
  • Risotto ze szparagami
  • Kurczak pieczony z warzywami
  • Kotleciki ryżowe
  • Polenta
  • Wielkanoc
  • Jajka faszerowane
  • Obiad wielkanocny
  • Pasztet drobiowy
  • Ciasteczka wielkanocne
  • Babka wielkanocna
  • Babka cytrynowa
  • Babka piaskowa
  • Sos tatarski
  • Sałatka wielkanocna
  • Boże Narodzenie
  • Barszcz czerwony z uszkami
  • Zupa rybna
  • Zupa grzybowa
  • Kapusta z grochem
  • Karp smażony
  • Pierogi z kapustą i grzybami
  • Kompot z suszu
  • Kutia
  • Keks
  • Karnawał
  • Pączki
  • Faworki
  • Oponki serowe
  • Szarlotka na cieście francuskim
  • Koreczki
  • Koreańskie pączki
  • Nowalijki
  • Botwinka
  • Pasta z jajek ze szczypiorkiem
  • Makaron ze szparagami
  • Pasta rzodkiewkowa
  • Sernik z brzoskwiniami
  • Sernik wiedeński
  • Ciasta i desery
  • Tarta z owocami
  • Mazurek kajmakowy
  • Babka majonezowa
  • Sernik z brzoskwiniami
  • Sernik wiedeński
  • Przetwory
  • Kiszona kapusta
  • Ocet jabłkowy
  • Ogórki kiszone
  • Marynowana kapusta po ukraińsku
  • Kiszone buraki
  • Kapusta czerwona do słoików
  • Dżem bananowy
  • Ogórki po koreańsku
  • Słonina do słoików
  • Gulasze
  • Leczo
  • Placek po węgiersku
  • Strogonow
  • Gulasz wołowy
  • Chili con carne
  • Makaron
  • Makaron z kurczakiem i brokułami
  • Zapiekanka makaronowa w sosie serowym
  • Nadziewane muszle makaronowe
  • Zapiekanka makaronowa z mięsem wołowym
  • Makaron Gigi Hadid
  • Makaron z boczkiem i szpinakiem
  • Makaron cannelloni z mięsem
  • Zapiekanki
  • Zapiekanka makaronowa
  • Zapiekanka z kurczakiem
  • Zapiekanka ziemniaczana
  • Zapiekanka warzywna
  • Zapiekanka z mięsa z rosołu
  • Lasagne z mięsem
  • Różne przepisy
  • Kotlety jajeczne
  • Tarta z burakami i fetą
  • Rolada z kurczaka
  • Przekąska z ciasta francuskiego
  • Quesadilla z kurczakiem

Smaker.pl to serwis kulinarny dla ludzi ze smakiem. Lubisz gotowanie, sałatki i tworzysz własne przepisy kulinarne? A może szukasz dobrych i sprawdzonych przepisów na każdą okazję? Dbasz o to, aby twoja dieta była urozmaicona? W serwisie znajdziesz smaczne przepisy kulinarne: ciasta na pizzę, sałatkę grecką oraz przepisy na ciasta i desery.

  • Napisz do nas
  • Mapa serwisu
  • Newsroom
  • Reklama
  • Regulamin
  • FAQ
  • Akt o usługach cyfrowych

Korzystanie z portalu oznacza akceptację Regulaminu. Ustawienia preferencji. Polityka Cookies. Prywatność. Copyright 1999 -2025 INTERIA.PL. Wszystkie prawa zastrzeżone.

  • Posiłek
    • Śniadania
    • Zupy
    • Dania główne
    • Pieczywo
    • Desery
    • Napoje
    • Przekąski
    • Sałatki
    • Przetwory
    • Dodatki
    • Wędliny
    • Ciasta
  • Okazje
    • Wielkanoc
    • Boże Narodzenie
    • Impreza
    • Grill
    • Tłusty czwartek
    • Walentynki
    • Halloween
    • Komunia
    • Do pracy
  • Kuchnie świata
    • Amerykańska
    • Azjatycka
    • Czeska
    • Polska
    • Włoska
    • Meksykańska
    • Indyjska
    • Francuska
    • Chińska
    • Grecka
    • Bałkańska
    • Tajska
    • Węgierska
    • Śródziemnomorska
    • Ukraińska
    • Żydowska
  • Składniki
    • Kasze i ryż
    • Makaron
    • Warzywa
    • Owoce
    • Nabiał
    • Mięso
    • Ryby
    • Owoce morza
    • Grzyby
    • Orzechy
    • Przyprawy
  • Dieta
    • Bez glutenu
    • Bez laktozy
    • Bez cukru
    • Dla dzieci
    • Dietetyczne
    • Wegetariańskie
    • Wegańskie
    • Dla zdrowia
    • Keto
  • Informacje
  • Konkursy
  • Książki
  • Wydarzenia
  • Ewa gotuje
  • Quizy
  • Redakcja
  • Inspiracje
  • E-booki