Smaker
Dodaj przepis
  • Przepisy
    • Posiłek
      • Śniadania
      • Zupy
      • Dania główne
      • Pieczywo
      • Desery
      • Napoje
      • Przekąski
      • Sałatki
      • Przetwory
      • Dodatki
      • Wędliny
      • Ciasta
    • Okazje
      • Wielkanoc
      • Boże Narodzenie
      • Impreza
      • Grill
      • Tłusty czwartek
      • Walentynki
      • Halloween
      • Komunia
      • Do pracy
    • Kuchnie świata
      • Amerykańska
      • Azjatycka
      • Czeska
      • Polska
      • Włoska
      • Meksykańska
      • Indyjska
      • Francuska
      • Chińska
      • Grecka
      • Bałkańska
      • Tajska
      • Węgierska
      • Śródziemnomorska
      • Ukraińska
      • Żydowska
    • Składniki
      • Kasze i ryż
      • Makaron
      • Warzywa
      • Owoce
      • Nabiał
      • Mięso
      • Ryby
      • Owoce morza
      • Grzyby
      • Orzechy
      • Przyprawy
    • Dieta
      • Bez glutenu
      • Bez laktozy
      • Bez cukru
      • Dla dzieci
      • Dietetyczne
      • Wegetariańskie
      • Wegańskie
      • Dla zdrowia
      • Keto
  • Wideoprzepisy
  • Książki kucharskie
  • Artykuły
    • Informacje
    • Konkursy
    • Książki
    • Wydarzenia
    • Ewa gotuje
    • Quizy
    • Redakcja
    • Inspiracje
    • E-booki
  • Smaker.pl
  • Przepisy
  • Ciasta
  • Fale Dunaju - stary przepis z kajetu babci
  • Ciasta
  • Przepis na

Fale Dunaju - stary przepis z kajetu babci

28.02.2024 Odsłon: 83117
5.0 (150 oceny)
Czas przygotowania
> 60 min
>60 min
Czas gotowania
do 60 min
60 min
Liczba porcji
5-6 osób
5-6 os.
smaker
smaker

Przepis na ten wypiek pochodzi ze starego kajetu mojej babci. Fale Dunaju gościły w naszym domu podczas świąt i ważnych uroczystości rodzinnych. Dwukolorowe ciasto z zatopionymi wiśniami zwieńczone masą budyniową i polewą czekoladową z pewnością skradnie serce niejednego łasucha. Fale Dunaju - stary przepis Ciasto było lubiane przez kucharki ze względu na efektowny wygląd i stosunkowo prosty sposób przygotowania. Fale Dunaju były popisowym deserem wielu polskich gospodyń oraz gwiazdą niejednej prywatki w PRL-u. Gościł on w domach szczególnie podczas świąt i ważnych uroczystości rodzinnych. Fale Dunaju babci Co to dokładnie za deser? Jest połączeniem dwukolorowego ciasta ucieranego, w którym ukryte są wiśnie. Wierzch zwieńcza słodka masa budyniowa i polewa czekoladowa. Fale Dunaju babci to sprawdzona receptura na klasyczny wypiek. Jego nazwa pochodzi najprawdopodobniej od kształtu - kolejne warstwy tworzą piękne fale. Fale Dunaju - przepis Jak upiec Fale Dunaju? Przepis z PRL-u w najpopularniejszej wersji ma w sobie zatopione wiśnie. Nic jednak nie stoi na przeszkodzie, aby do jego zrobienia wykorzystać inne owoce, które akurat masz pod ręką. Świetnie sprawdzą się te z kompotu. Na cieście ucieranym można również ułożyć kleksy dżemu owocowego. Jak zrobić Fale Dunaju? Stary przepis zakłada, że najpierw przygotujesz dwa rodzaje ucieranego ciasta, następnie nałożysz wiśnie, masę i polewę czekoladową. Pamiętaj, że wypiek wymaga nieco cierpliwości - wszystkie warstwy muszą chwilę się schładzać, aby nabrać właściwej konsystencji. Dla rewelacyjnego i apetycznego efektu zdecydowanie warto poświęcić czas.

REKLAMA
Smaker
REKLAMA
Smaker

Potrzebne przybory kuchenne

Forma o wymiarach 33x20 cm

Etapy przygotowania

Przepis w Waszym wykonaniu (7)

Dodaj przepisy i zarabiaj
REKLAMA
Smaker
REKLAMA
Smaker

Kochasz gotować?

Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!

Komentarze do przepisu (7)

Ostatnio komentowane przepisy

marianna1289
marianna1289
Dania główne

Gnocchi nadziewane

Dania główne Gnocchi nadziewane

Idealne na piątkowy obiad.

  • Do pracy
  • Włoska
  • Śródziemnomorska
  • Warzywa
  • Ziemniaki
  • Nabiał
  • Jajka
  • Ser

Odsłon: 63

do 30 min 30 min
1
wałek
wałek
Ciasta

Ciasto Malinowa Dama

Ciasta Ciasto Malinowa Dama

Polecamy! Nasze ulubione ciasto z pysznym kremem i świeżymi malinami. Malinow...

  • Impreza
  • Polska
  • Owoce
  • Nabiał
  • Mleko
  • Ciasta

Odsłon: 11239

do 60 min 60 min
17
annapiedziak
annapiedziak
Desery

Muffiny marchewkowe

Desery Muffiny marchewkowe

Proste, aromatyczne muffiny... robię je wtedy, gdy mam wielką ochotę na to, ż...

  • Dietetyczne
  • Nabiał
  • Jajka
  • Przyprawy
  • Cynamon

Odsłon: 44685

do 60 min 60 min
160
smaker
smaker
Dania główne

Ciasto na pierogi Magdy Gessler

Dania główne Ciasto na pierogi Magdy Gessler

Oto mistrzowski przepis na ciasto na pierogi według Magdy Gessler. Zachwyca z...

  • Polska
  • Pierogi
  • Ciasta

Odsłon: 182150

do 30 min 30 min
100
wałek
wałek
Przetwory

Dżem z mirabelek

Przetwory Dżem z mirabelek

W tym roku mirabelki są wyjątkowo słodkie, pewnie za sprawą pięknego, słonecz...

  • Polska
  • Śliwki
  • Dżemy

Odsłon: 285

do 60 min 60 min
3
ewaeu
ewaeu
Dodatki

Domowy sos chiński

Dodatki Domowy sos chiński

Polecam zrobienie większej ilości takiego sosu, bo jest bardzo smaczny i dosk...

  • Azjatycka
  • Włoska
  • Chińska
  • Śródziemnomorska
  • Makaron
  • Warzywa
  • Papryka
  • Kukurydza
  • Owoce
  • Przyprawy
  • Czosnek

Odsłon: 4976

do 30 min 30 min
9
REKLAMA
Smaker

Ostatnio komentowane przepisy

marianna1289
marianna1289
Dania główne

Gnocchi nadziewane

Dania główne Gnocchi nadziewane

Idealne na piątkowy obiad.

  • Do pracy
  • Włoska
  • Śródziemnomorska
  • Warzywa
  • Ziemniaki
  • Nabiał
  • Jajka
  • Ser

Odsłon: 63

do 30 min 30 min
1
wałek
wałek
Ciasta

Ciasto Malinowa Dama

Ciasta Ciasto Malinowa Dama

Polecamy! Nasze ulubione ciasto z pysznym kremem i świeżymi malinami. Malinow...

  • Impreza
  • Polska
  • Owoce
  • Nabiał
  • Mleko
  • Ciasta

Odsłon: 11239

do 60 min 60 min
17
annapiedziak
annapiedziak
Desery

Muffiny marchewkowe

Desery Muffiny marchewkowe

Proste, aromatyczne muffiny... robię je wtedy, gdy mam wielką ochotę na to, ż...

  • Dietetyczne
  • Nabiał
  • Jajka
  • Przyprawy
  • Cynamon

Odsłon: 44685

do 60 min 60 min
160
smaker
smaker
Dania główne

Ciasto na pierogi Magdy Gessler

Dania główne Ciasto na pierogi Magdy Gessler

Oto mistrzowski przepis na ciasto na pierogi według Magdy Gessler. Zachwyca z...

  • Polska
  • Pierogi
  • Ciasta

Odsłon: 182150

do 30 min 30 min
100
wałek
wałek
Przetwory

Dżem z mirabelek

Przetwory Dżem z mirabelek

W tym roku mirabelki są wyjątkowo słodkie, pewnie za sprawą pięknego, słonecz...

  • Polska
  • Śliwki
  • Dżemy

Odsłon: 285

do 60 min 60 min
3
ewaeu
ewaeu
Dodatki

Domowy sos chiński

Dodatki Domowy sos chiński

Polecam zrobienie większej ilości takiego sosu, bo jest bardzo smaczny i dosk...

  • Azjatycka
  • Włoska
  • Chińska
  • Śródziemnomorska
  • Makaron
  • Warzywa
  • Papryka
  • Kukurydza
  • Owoce
  • Przyprawy
  • Czosnek

Odsłon: 4976

do 30 min 30 min
9
Smaker
REKLAMA
Smaker
Ciasta
Smaker
Fale Dunaju - stary przepis z kajetu babci
Autor:
smaker
> 60 min
5-6 osób

Składniki

Ciasto:
  • 3 jajka
  • 320 g mąki pszennej tortowej
  • 130 g cukru
  • 150 ml oleju
  • 150 ml mleka
  • 15 g proszku do pieczenia (jedno małe opakowanie)
  • 2 łyżki kakao
  • 2 łyżki mleka
  • wiśnie z kompotu
Masa budyniowa:
  • 500 ml mleka 3,2% lub 2%
  • 120 g cukru
  • 16 g cukru wanilinowego (jedno małe opakowanie)
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 2 łyżki skrobi ziemniaczanej
  • 2 żółtka
  • 250 g margaryny
Polewa czekoladowa:
  • 200 g gorzkiej czekolady
  • 4 łyżki mleka
Sposób przygotowania:
1

Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywną pianę. W trakcie ubijania do puszystych białek dodajemy stopniowo cukier, następnie żółtka. Do masy jajecznej wlewamy cały olej. Całość miksujemy na średnich obrotach do połączenia składników.

2

Do osobnej miski przesiewamy mąkę, dodajemy cukier waniliowy i proszek do pieczenia. Składniki mieszamy.

3

Suche składniki dodajemy stopniowo do masy jajecznej. Ciasto mieszamy przy użyciu rózgi kuchennej. Powinniśmy pozbyć się wszystkich grudek.

4

Gładkie, jednolite ciasto dzielimy na dwie równe części. Do jednej z nich dodajemy dwie łyżki kakao oraz mleko. Składniki mieszamy do połączenia.

5

Blaszkę o wymiarach 33x20 cm wyścielamy papierem do pieczenia. Na początek wlewamy jasne ciasto i rozprowadzamy je po całej powierzchni blaszki. Następnie wlewamy ciasto kakaowe, powierzchnię równamy.

6

Wiśnie ze słoika odcedzamy na sitku. Owoce rozkładamy równomiernie na powierzchni ciasta.

7

Ciasto wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na około 30 minut. Pod koniec pieczenia sprawdzamy patyczkiem, czy spód jest dobrze wypieczony.

8

Upieczone ciasto wyjmujemy z piekarnika i studzimy na blacie.

9

Zabieramy się za masę budyniową. 400 ml mleka wlewamy do garnka i zagotowujemy. W pozostałej części mleka rozpuszczamy mąkę, skrobię ziemniaczaną, cukier i cukier waniliowy. Na koniec wbijamy jajka. Składniki mieszamy, a następnie przelewamy do gotującego się mleka. Masę budyniową gotujemy do zgęstnienia.

10

Gorący budyń zdejmujemy z kuchenki, przykrywamy i odstawiamy w chłodne miejsce do całkowitego wystudzenia.

11

Miękką margarynę przekładamy do miski i ubijamy na puszystą masę. Następnie dodajemy po łyżce przestudzonego budyniu. Składniki miksujemy do połączenia.

12

Masę budyniową wykładamy na upieczone i wystudzone ciasto Fale Dunaju. Rozprowadzamy ją po całej powierzchni, górę równamy.

13

Czekoladę łamiemy na kostki i wrzucamy do rondelka. Dodajemy mleko. Składniki podgrzewamy do momentu, aż czekolada całkowicie się rozpuści.

14

Gotową polewą dekorujemy ciasto.

15

Fale Dunaju serwujemy po wcześniejszym schłodzeniu w lodówce.

  • Dania główne
  • Śniadania
  • Napoje
  • Dodatki
  • Pieczywo
  • Przekąski
  • Zupy
  • Sałatki
  • Wędliny
  • Śniadania
  • Jajecznica
  • Omlet na słodko
  • Racuchy
  • Pasta kanapkowa
  • Naleśniki
  • Omlet z jabłkiem
  • Placki z serka
  • Pasta kanapkowa z mięsa z rosołu
  • Placki z bananami
  • Prażnica
  • Obiady
  • Pierś z kaczki
  • Pulpety
  • Makaron z kurczakiem
  • Placki ziemniaczane
  • Kotlety siekane
  • Dorsz
  • Zapiekanka makaronowa
  • Zrazy ze schabu
  • Zupy
  • Zupy ogonowa
  • Zupa z dyni
  • Zupa krupnik
  • Barszcz ukraiński
  • Barszcz biały
  • Zupa ziemniaczana
  • Zupa serowa
  • Zupa gulaszowa
  • Zupa ogórkowa
  • Zupa pomidorowa
  • Zupa cebulowa
  • Sałatki
  • Surówka do obiadu
  • Surówka z sałaty lodowej
  • Sałatka z łososiem
  • Sałatka z kurczakiem
  • Salatka jarzynowa
  • Sałatka z rukolą
  • Sałatka na Wielkanoc
  • Sałatka z mortadeli
  • Sałatka z granatem
  • Surówka z białej kapusty
  • Ciasta
  • Sernik z budyniem
  • Ciasto drożdżowe
  • Szarlotka
  • Babka na oleju
  • Ciasto Rafaello
  • Makowiec
  • Ciasto bez pieczenia
  • Ciasto cytrynowe
  • Miodownik
  • Skubaniec
  • Kasze i ryż
  • Gołąbki
  • Krupnik
  • Kotlety z kaszy gryczanej
  • Risotto z grzybami
  • Risotto z brokułami
  • Risotto ze szparagami
  • Kurczak pieczony z warzywami
  • Kotleciki ryżowe
  • Polenta
  • Wielkanoc
  • Jajka faszerowane
  • Obiad wielkanocny
  • Pasztet drobiowy
  • Ciasteczka wielkanocne
  • Babka wielkanocna
  • Babka cytrynowa
  • Babka piaskowa
  • Sos tatarski
  • Sałatka wielkanocna
  • Boże Narodzenie
  • Barszcz czerwony z uszkami
  • Zupa rybna
  • Zupa grzybowa
  • Kapusta z grochem
  • Karp smażony
  • Pierogi z kapustą i grzybami
  • Kompot z suszu
  • Kutia
  • Keks
  • Karnawał
  • Pączki
  • Faworki
  • Oponki serowe
  • Szarlotka na cieście francuskim
  • Koreczki
  • Koreańskie pączki
  • Nowalijki
  • Botwinka
  • Pasta z jajek ze szczypiorkiem
  • Makaron ze szparagami
  • Pasta rzodkiewkowa
  • Sernik z brzoskwiniami
  • Sernik wiedeński
  • Ciasta i desery
  • Tarta z owocami
  • Mazurek kajmakowy
  • Babka majonezowa
  • Sernik z brzoskwiniami
  • Sernik wiedeński
  • Przetwory
  • Kiszona kapusta
  • Ocet jabłkowy
  • Ogórki kiszone
  • Marynowana kapusta po ukraińsku
  • Kiszone buraki
  • Kapusta czerwona do słoików
  • Dżem bananowy
  • Ogórki po koreańsku
  • Słonina do słoików
  • Gulasze
  • Leczo
  • Placek po węgiersku
  • Strogonow
  • Gulasz wołowy
  • Chili con carne
  • Makaron
  • Makaron z kurczakiem i brokułami
  • Zapiekanka makaronowa w sosie serowym
  • Nadziewane muszle makaronowe
  • Zapiekanka makaronowa z mięsem wołowym
  • Makaron Gigi Hadid
  • Makaron z boczkiem i szpinakiem
  • Makaron cannelloni z mięsem
  • Zapiekanki
  • Zapiekanka makaronowa
  • Zapiekanka z kurczakiem
  • Zapiekanka ziemniaczana
  • Zapiekanka warzywna
  • Zapiekanka z mięsa z rosołu
  • Lasagne z mięsem
  • Różne przepisy
  • Kotlety jajeczne
  • Tarta z burakami i fetą
  • Rolada z kurczaka
  • Przekąska z ciasta francuskiego
  • Quesadilla z kurczakiem

Smaker.pl to serwis kulinarny dla ludzi ze smakiem. Lubisz gotowanie, sałatki i tworzysz własne przepisy kulinarne? A może szukasz dobrych i sprawdzonych przepisów na każdą okazję? Dbasz o to, aby twoja dieta była urozmaicona? W serwisie znajdziesz smaczne przepisy kulinarne: ciasta na pizzę, sałatkę grecką oraz przepisy na ciasta i desery.

  • Napisz do nas
  • Mapa serwisu
  • Newsroom
  • Reklama
  • Regulamin
  • FAQ
  • Akt o usługach cyfrowych

Korzystanie z portalu oznacza akceptację Regulaminu. Ustawienia preferencji. Polityka Cookies. Prywatność. Copyright 1999 -2025 INTERIA.PL. Wszystkie prawa zastrzeżone.

  • Posiłek
    • Śniadania
    • Zupy
    • Dania główne
    • Pieczywo
    • Desery
    • Napoje
    • Przekąski
    • Sałatki
    • Przetwory
    • Dodatki
    • Wędliny
    • Ciasta
  • Okazje
    • Wielkanoc
    • Boże Narodzenie
    • Impreza
    • Grill
    • Tłusty czwartek
    • Walentynki
    • Halloween
    • Komunia
    • Do pracy
  • Kuchnie świata
    • Amerykańska
    • Azjatycka
    • Czeska
    • Polska
    • Włoska
    • Meksykańska
    • Indyjska
    • Francuska
    • Chińska
    • Grecka
    • Bałkańska
    • Tajska
    • Węgierska
    • Śródziemnomorska
    • Ukraińska
    • Żydowska
  • Składniki
    • Kasze i ryż
    • Makaron
    • Warzywa
    • Owoce
    • Nabiał
    • Mięso
    • Ryby
    • Owoce morza
    • Grzyby
    • Orzechy
    • Przyprawy
  • Dieta
    • Bez glutenu
    • Bez laktozy
    • Bez cukru
    • Dla dzieci
    • Dietetyczne
    • Wegetariańskie
    • Wegańskie
    • Dla zdrowia
    • Keto
  • Informacje
  • Konkursy
  • Książki
  • Wydarzenia
  • Ewa gotuje
  • Quizy
  • Redakcja
  • Inspiracje
  • E-booki