Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Obłędnie czekoladowe ciasto wielkanocne, obok którego nikt nie przejdzie obojętnie. Puszysty, kakaowy biszkopt przełożony gęstą czekoladową masą i udekorowany wielkanocnymi jajeczkami z mlecznej czekolady. Prawdziwa gratka dla wszystkich łasuchów. Już jeden kawałek tego deseru zaspokoi wasz apetyt na słodkie. Ciasto wielkanocne - biszkopt Kluczowym składnikiem każdego biszkoptu są jajka. To one odpowiadają za puszystość wypieku. To, ile jajek użyć zależy od średnicy formy. Do wielkanocnego ciasta optymalny będzie biszkopt z 6 jaj, który upieczemy w standardowej tortownicy 26 cm. Biszkopt urośnie na tyle wysoki, że bez problemu przedzielimy go na pół. Podczas pieczenia biszkoptu nie może obyć się również bez mąki i skrobi ziemniaczanej. W niektórych przepisach można spotkać również proszek do pieczenia. W przepisie na ciasto wielkanocne go jednak nie znajdziecie. Biszkopty pieczone ze spulchniaczem pięknie wyrastają w piekarniku, ale po otworzeniu drzwiczek często opadają na dół robiąc wgłębienie. W czekoladowym cieście wielkanocnym nie może zabraknąć również kakao. Ważne żeby ciasto nabrało pięknego wyglądu. Jednocześnie nie warto przesadzać z ilością, żeby wypiek nie wyszedł zbyt gorzki. W cieście wielkanocnym, jak w każdym deserze nie może zabraknąć również cukru, który odpowiada za słodki smak. Ciasto wielkanocne - krem Do czekoladowego ciasta wielkanocnego świetnie będzie pasował krem wykonany na bazie wysokoprocentowej śmietanki, cukru i gorzkiej czekolady. Cudownie puszysty, kremowy, o pięknym czekoladowym kolorze. To on będzie grał pierwsze skrzypce w tym deserze. Sprawdzi się zarówno do przełożenia ciasta, jak i zwieńczenia góry wypieku. Ciasto wielkanocne - dekoracja Dekorowanie to chyba jeden z najprzyjemniejszych procesów przygotowania wypieków. Do udekorowania ciasta wielkanocnego warto wykorzystać gotowe wyroby cukiernicze z akcentami świątecznymi. Świetnie sprawdzą się czekoladowe mini jajeczka, zajączki, czy po prostu wiórki czekolady i płatki migdałów bądź ulubione orzechy.
mikser, tortownica 26 cm
Placki twarogowe to bardzo smaczne, proste w przygotowaniu danie, które można...
Odsłon: 4730
Placki twarogowe to bardzo smaczne, proste w przygotowaniu danie, które można...
Odsłon: 4730
Składniki
Zacznij od przygotowania biszkoptu. Białka oddziel od żółtek. Białka ubij na sztywną pianę z cukrem. Zmniejsz obroty miksera. Dodawaj po jednym żółtku. Odstaw mikser na bok. Do ciasta dodaj przesianą mąkę, skrobię ziemniaczaną i kakako. Składniki wymieszaj.
Spód tortownicy o średnicy 26 cm wyściel papierem do pieczenia. Ciasto przelej do środka. Biszkopt piecz w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez około 35 minut.
Do rondelka przelej słodką śmietankę i podgrzewaj ją razem z cukrem do rozpuszczenia. Rondelek odstaw na bok. Dodaj połamaną czekoladę. Składniki mieszaj do momentu, aż czekolada całkowicie się rozpuści. Krem odstaw do wystudzenia.
Przygotuj poncz do nasączenia biszkoptu. Do ciepłej wody dodaj cukier i sok z cytryny. Składniki mieszaj do rozpuszczenia. Ciepły poncz odstaw do wystudzenia.
Upieczony biszkopt wystudź, wyciągnij z formy i przekrój na pół tak aby postały dwa równej wysokości blaty ciasta. Każdy z nich nasącz ponczem.
Ciasto wielkanocne przełóż kremem czekoladowym. Na pierwszy blat ciasta wyłóż połowę kremu. Rozsmaruj go na całej powierzchni biszkoptu. Posmarowany biszkopt przyłóż drugim bratem ciasta. Na górę wypieku wyłóż pozostałą część kremu.
Ciasto wielkanocne ozdób siekaną mleczną czekoladą i czekoladowymi jajeczkami. Gotowy deser przed podaniem schładzaj przez minimum 2 godziny w lodówce.