Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Dziś jest Dzień Dziecka z tej właśnie okazji upiekłam dla moich nastolatków zwykłe proste i bardzo szybkie w wykonaniu ciasto widelcem mieszane, nie potrzebny jest wtedy mikser a tak na poważnie czy nasze babcie miały kiedyś miksery ?
U mnie skrawki nazywają "Bigosowka" wystarczy wam fasola 2 cebulę i około kil...
Odsłon: 209
Sajgonki w nieco zdrowszej wersji. Zamiast smażyć, upiekłam je w piekarniku....
Odsłon: 1082
Polecam.
Odsłon: 1071
U mnie skrawki nazywają "Bigosowka" wystarczy wam fasola 2 cebulę i około kil...
Odsłon: 209
Sajgonki w nieco zdrowszej wersji. Zamiast smażyć, upiekłam je w piekarniku....
Odsłon: 1082
Polecam.
Odsłon: 1071
Składniki
Do miski wbić całe jajka, wsypać cukier, mąkę oraz resztę podanych składników i wymieszać ciasto widelcem nie za długo tylko do czasu połączenia się wszystkich składników ze sobą. Jak już ciasto mamy wymieszane przelać je do blaszki 32 na 22 ale polecam mniejszą wyłożoną papierem do pieczenia lub wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą
Gdy ciasto mamy już przełożone do blaszki i wygładzoną górę ciasta wtedy przygotować owoce mogą być według państwa upodobania ja dałam banany jabłko oraz żurawinę suszoną którą namoczyłam w ukropie następnie przelałam na sitko i za pomocą ręcznika kuchennego ją osuszyłam
Na przygotowane ciasto ułożyć dowolnie owoce a następnie przygotować kruszonkę do salaterki wsypać mąkę, cukier oraz dodać miękkie masło całość wymieszać za pomocą widelca na sypką kruszonkę. Przygotowaną kruszonkę wysypać na wierzch ciasta z owocami
Tak przygotowane ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika ustawionego na 180 stopni i piec 65 minut w zależności od piekarnika do ładnego zarumienienia i tak zwanego suchego patyczka. Upieczone ciasto wyjąć z piekarnika i pozostawić do całkowitego ostygnięcia
Ciasto idealnie nadaje się nie tylko na Dzień Dziecka ale również na spotkanie z przyjaciółmi lub jako dodatek do kawy, zimnego mleka lub gorącego kakao. Jeżeli chcecie na większą ilość gości wystarczy podwoić składniki