Prosty przepis na ucierane ciasto z jabłkami i orzechami na oleju czyli ciasto wiewiórka. Bardzo lubię takie połączenie! Zachęcam do wypróbowania, ciasto jest bardzo wilgotne i mega proste do przegotowania.
Ciasto wiewiórka
Składniki
- 2 szklanki mąki pszennej
- 4 jajka
- 1/2 szklanki oleju
- 3/4 szklanki cukru kryształu
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia z lekką górką
- 1 łyżeczka cynamonu
- 600 g jabłek
- 100 g dowolnych orzechów (u mnie laskowe i włoskie)
Składniki
- 2 szklanki mąki pszennej
- 4 jajka
- 1/2 szklanki oleju
- 3/4 szklanki cukru kryształu
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia z lekką górką
- 1 łyżeczka cynamonu
- 600 g jabłek
- 100 g dowolnych orzechów (u mnie laskowe i włoskie)

Etapy przygotowania
Mąkę, proszek do pieczenia i cynamon przesiać i dokładnie wymieszać w misce. Orzechy drobno posiekać. Jabłka umyć, obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić w kostkę. Do misy miksera wbić jajka, dodać cukier i całość ubijać na jasną i puszystą masę przez kilka minut. Kiedy masa jest już biała zmniejszyć obroty miksera na minimalne i dodawać partiami naprzemiennie suche składniki i olej.
Następnie do masy dodać posiekane orzechy, pokrojone jabłka i całość wymieszać drewnianą łyżką. Ciasto wyłożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia (wymiary 20 x 30 cm), wierzch wyrównać i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C w funkcji góra - dół. Ciasto piec 30 - 40 minut, do tzw. suchego patyczka. Smacznego!
Przepis w Waszym wykonaniu (8)


Komentarze do przepisu (0)
Ostatnio komentowane przepisy

Polecam.
- Wielkanoc
- Impreza
- Do pracy
- Polska
- Dla dzieci
- Owoce
- Jajka
- Ser
- Orzechy
- Migdały
- Włoskie
- Ciasta
- Dla zdrowia
Odsłon: 138
Ostatnio komentowane przepisy

Polecam.
- Wielkanoc
- Impreza
- Do pracy
- Polska
- Dla dzieci
- Owoce
- Jajka
- Ser
- Orzechy
- Migdały
- Włoskie
- Ciasta
- Dla zdrowia
Odsłon: 138



Składniki
- 2 szklanki mąki pszennej
- 4 jajka
- 1/2 szklanki oleju
- 3/4 szklanki cukru kryształu
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia z lekką górką
- 1 łyżeczka cynamonu
- 600 g jabłek
- 100 g dowolnych orzechów (u mnie laskowe i włoskie)
Mąkę, proszek do pieczenia i cynamon przesiać i dokładnie wymieszać w misce. Orzechy drobno posiekać. Jabłka umyć, obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić w kostkę. Do misy miksera wbić jajka, dodać cukier i całość ubijać na jasną i puszystą masę przez kilka minut. Kiedy masa jest już biała zmniejszyć obroty miksera na minimalne i dodawać partiami naprzemiennie suche składniki i olej.
Następnie do masy dodać posiekane orzechy, pokrojone jabłka i całość wymieszać drewnianą łyżką. Ciasto wyłożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia (wymiary 20 x 30 cm), wierzch wyrównać i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C w funkcji góra - dół. Ciasto piec 30 - 40 minut, do tzw. suchego patyczka. Smacznego!