Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Jest to wspaniałe i niezwykle efektowne ciasto na kakaowym biszkopcie, z kremem, pianką z dodatkiem wiśni/czereśni z biszkoptami i galaretką. Jest łatwe i zachwyca smakiem
Proste i szybkie danie wywodzące się z Pomorza. Pulki, czyli ziemniaki gotowa...
Odsłon: 70
Polecam. Pożywna, smaczna.
Odsłon: 923
Proste i szybkie danie wywodzące się z Pomorza. Pulki, czyli ziemniaki gotowa...
Odsłon: 70
Polecam. Pożywna, smaczna.
Odsłon: 923
Składniki
Budynie, mąki i cukier mieszamy w 250ml mleka, resztę czyli 500ml wlewamy do garnka i zagotowujemy.
Budynie i mąki i cukier rozpuszczone w mleku wylewamy na gotujące się mleko mieszamy i gotujemy do zgęstnienia. Powstały budyń studzimy.
Masło w temp pokojowej ucieramy i stopniowo dodajemy budyń.
Powstały krem wykładamy na biszkopt.
PIANKA
Wydrylowane wiśnie/czereśnie dajemy do garnka, dodajemy łyżkę soku z cytryny i łyżkę wody-gotujemy studzimy i blendujemy
Galaretkę z łyżka żelatyny rozpuszczamy w 125ml wrzątku, chwilę studzimy i dodajemy do zblendowanych wiśni
Śmietankę ubijamy z cukrem pudrem, dodajemy wiśnie i chwilę miksujemy.
Wykładamy na krem i wstawiamy do lodówki żeby zaczęła tężeć.
Gdy pianka się zetnie wykładamy na nią biszkopty, które zanurzamy lekko w mleku.
Galaretki rozpuszczamy we wrzątku, studzimy, tężejące wykładamy na biszkopty
Ciasto wstawiamy do lodówki najlepiej na cała noc.
I gotowe :) Ciasto jest wspaniałe, pięknie wygląda , bardzo polecam :)
BISZKOPT
Białka ubijamy, do ubitych stopniowo dodajemy cukier-chwilę miksujemy. Zmniejszamy obroty i dodajemy żółtka. Przesiewamy mąkę, proszek do pieczenia i kakao-delikatnie mieszamy
Przekładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika grzanie góra-dół bez termoobiegu i pieczemy ok 20 minut
studzimy
KREM