Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ach te wiśnie, trochę konfitur, soków już zrobione. A dziś to ciasto.
Ciasto piernikowe z orzechowym kremem to prawdziwa pychotka bożonarodzeniowa,...
Odsłon: 9610
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 1148
Szybka i pyszna sałatka na każdą okazję.
Odsłon: 11501
Wyjątkowy w smaku, tradycyjny śledź w pysznej zalewie. W naszym domu raczej n...
Odsłon: 518
Ciasto piernikowe z orzechowym kremem to prawdziwa pychotka bożonarodzeniowa,...
Odsłon: 9610
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 1148
Szybka i pyszna sałatka na każdą okazję.
Odsłon: 11501
Wyjątkowy w smaku, tradycyjny śledź w pysznej zalewie. W naszym domu raczej n...
Odsłon: 518
Składniki
Na biszkopt ubijamy na sztywno białka, dosypując cukier, następnie dodajemy żółtka, mieszamy, oraz mąkę, proszek do pieczenia. Wylewamy biszkopt to prostokątnej blaszki wyłożonej papierem do pieczenia, pieczemy 25 minut w 180 stopniach, do tak zwanego suchego patyczka. Odsączamy brzoskwinie z soku, uzupełniamy sok wodą by było pół litry płynu. W pół szklanki soku rozprowadzamy budyń z 2-3 łyżkami cukru do smaku, a resztę gotujemy. Wlewamy rozmieszany budyń do gotującego się soku i mieszamy . Odstawiamy do wystygnięcia. Łyżeczkę żelatyny rozpuszczamy w 1/3 szklanki wrzątku i zalewamy nią wydrylowane wiśnie by nasiąkły, często mieszamy.
Możemy rozpuścić galaretki według przepisu na opakowaniu, ja troszkę zmniejszyłam ilość wody by szybciej zastygły, a i miałam dwie różne galaretki brzoskwiniową i agrestową. Gdy budyń jest wystudzony dodaję do niego utarte masło i ucieram nadal na gładką masę. Na koniec dodaję odsączone z żelatyny wiśnie (nie zdążyła się zsiąść) i delikatnie mieszam. Wykładam na biszkopt masę, układam pokrojone na mniejsze części brzoskwinie i wciskam je w masę, następnie zalewam je tężejącą galaretką. Wstawiamy do lodówki by dobrze się schłodziło i SMACZNEGO