Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciasto Wschód słońca należy do grupy deserów, którymi na pewno się zachwycisz. To połączenie makowych biszkoptów, lekkiego kremu budyniowego i soczystej warstwy brzoskwiniowej – wszystko ułożone naprzemiennie, aby stworzyć urzekającą całość. Najlepiej przygotuj ciasto dzień wcześniej, aby miało szansę dokładnie schłodzić się w lodówce. Wtedy jest najsmaczniejsze.
Na dzisiejszy obiad proponuję filet z dorsza w sosie orzechowym. Dorsz jest b...
Odsłon: 95
Schab w pysznym sosie z zielonym pieprzem. Sos nie jest ostry, ale ma pieprzo...
Odsłon: 4443
Na dzisiejszy obiad proponuję filet z dorsza w sosie orzechowym. Dorsz jest b...
Odsłon: 95
Schab w pysznym sosie z zielonym pieprzem. Sos nie jest ostry, ale ma pieprzo...
Odsłon: 4443
Składniki
Ciasto zacznij od wykonania biszkoptów. Oddziel białka od żółtek. Ubij białka na sztywną pianę, następnie utrwal cukrem i dodawaj po jednym żółtku, aby uzyskać jasną i puszystą masę. Następnie dodaj przesiane mąki, wymieszane z proszkiem do pieczenia oraz mak i delikatnie wymieszaj szpatułką. Przełóż masę do blaszki (22 x 25 cm) wyłożonej papierem do pieczenia i wstaw do piekarnika nagrzanego do 170°C i piecz około 40 minut. Następnie wystudź i przekrój placek poziomo na 3 równe blaty. Jeśli obawiasz się, że równe pokrojenie ciasta, może okazać się za trudne, upiecz 3 placki w oddzielnych blaszkach.
Przejdź do przygotowania kremu. 500 ml mleka wlej do garnka, wsyp cukier i zagotuj, mieszając w międzyczasie, aby cukier się rozpuścił. W międzyczasie rozmieszaj pozostałe mleko z proszkiem budyniowym i wlej mieszankę na gotujące mleko. Energicznie mieszaj, aż powstaną bąbelki i budyń będzie gotowy. Garnek z budyniem przykryj folią spożywczą i odstaw do ostygnięcia. Na koniec miękkie masło umieść w misie robota i zmiksuj. Dodawaj po łyżce zimnego budyniu i zmiksuj całość na gładki krem.
Otwórz puszkę brzoskwiń i odcedź na sicie. Zachowaj syrop. 10 połówek brzoskwiń przełóż do kielicha blendera. Rozpuszczoną (w 250 ml wrzątku) i przestudzoną 1 galaretkę wlej do brzoskwiń, zblenduj na gładki mus i odstaw do ostygnięcia. Syrop z brzoskwiń wlej do garnka, uzupełnij wodą, aby otrzymać 500 ml płynu i zagotuj. Na gotujący się sok, wsyp 2 galaretki i mieszaj do rozpuszczenia. Odstaw je, aby przestygły.
Złóż ciasto w blaszce, w której piekło się ciasto. Ułóż jedną część makowego biszkopta i wyłóż na niego połowę kremu budyniowego, a na nim rozlej połowę tężejącej galaretki. Następnie wyłóż kolejny makowy blat, rozłóż drugą porcję kremu, na nim resztę galaretki i przykryj ostatnią częścią ciasta. Na wierzch wylej brzoskwiniowy mus, wyrównaj i wstaw ciasto do lodówki na 4-6 godzin lub całą noc. Po tym czasie wykrawaj kwadraty i podawaj ciasto.