Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Szybkie i niedrogie ciasto, które smakuje całej rodzinie. W dodatku bardzo proste do wykonania.
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5347
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 883
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 11780
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5069
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1332
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5347
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 883
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 11780
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5069
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1332
Składniki
BISZKOPT: Ubić białka na sztywną pianę, dodać cukier, żółtka, 2 łyzki wody i 2 łyżki oleju. Całość mieszać mikserem. Do powstłej masy powoli dodawać mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia i kakaem - całość powoli mieszać łyżką w jedną stronę aż do uzyskania gęstej, jednolitej masy. Całość równo wylać na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 30-35 minut.
Gdy upieczemy ciasto, odstawiamy je do ostygnięcia. Gdy juz ostygnie, przecinamy je na 2 części ( najlepiej za pomocą nitki) na część górną i dolną.
KREM: Wczesniej schłodzoną śmietankę kremówkę ubijamy mikserem na sztywno. Wcześniej rozpuszczamy żelatynę w 1/2 szklanki ciepłej wody. Gdy rozpuszczona żelatyna troszkę ostygnie, dodajemy ją po trochę do ubitej śmietanki mieszając całość mikserem. Nastepnie dodajemy do niej 15 dag cukru pudru i mieszamy mikserem.
Gotową bitą śmietanę wykładamy na dolną część ciasta. Nastepnie przekładamy całość górną częścią ciasta.
POLEWA: W kąpieli wodnej topimy czekoladę, 1 łyżkę cukru pudru i mlekiem. Gdy składniki połączą się w gęstą masę, polewamy nią ciato. Dekorujemy wiórkami kokosowymi.
Możemy zmniejszyć ilość smietanki do 0,5 l , wtedy równocześnie zmniejszamy ilość cukru pudru do 10 dag.
SMACZNEGO !!!!