Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Słodko kwaśne kruche ciasto z agrestem i pianką. Obowiązkowe z sezonie agrestowym. Ciasto jest bardzo smaczne, kruche i aromatyczne. A do tego proste i szybkie w przygotowaniu.
Nie przepadam za wołowiną, ale po tej potrawie zmieniam zdanie i zaczynam czę...
Odsłon: 67
Nie przepadam za wołowiną, ale po tej potrawie zmieniam zdanie i zaczynam czę...
Odsłon: 67
Składniki
Mąkę wymieszać z cukrem pudrem, cukrem wanilinowym, proszkiem do pieczenia. Schłodzone masło zetrzeć na tarce z grubymi oczkami do miski z mąką. Następnie krótko ciasto zagnieść. Następnie dodać żółtka, śmietanę i szybko rękoma wyrobić ciasto. Gotowe ciasto podzielić na dwie części - jedną trochę większą od drugiej i obie zawinąć w folię spożywczą, wstawić do lodówki na 30minuty. Blachę o wymiarach 20x30cm wyłożyć papierem do pieczenia. Schłodzoną większą część ciasta krótko zagnieść i podsypując mąką rozwałkować. Ciastem wyłożyć na przygotowaną blachę, wyrównać i zrobić mały brzeg. Ciasto ponakłuwać widelcem i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 200C przez około 12-15 minut. Należy uważać, aby za bardzo się nie przypiekło. Podpieczony spód wyjąć z piekarnika i posypać bułką tartą. Usunąć ogonki z agrestu, a następnie wymieszać go z mąką ziemniaczaną i poukładać go na wierzchu ciasta. Białka ubić na sztywną pianę. Następnie stopniowo dodawać cukier puder, po dodaniu całego cukru miksować jeszcze chwilę. Dodać proszek budyniowy, wymieszać dokładnie szpatułką. Pianę wyłożyć na agrest i wyrównać. Drugą część ciasta pokruszyć na wierzchu. Ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 180C przez około 50 minut. Ciasto po wyjęciu z piekarnika odstawić do całkowitego ostygnięcia. Przed podaniem można posypać cukrem pudrem.
Polecam