Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wygląda apetycznie i wyśmienicie smakuje. Ciasto z agrestem i budyniem pod bezową pierzynką niejednego wprawi w zachwyt. Wypróbuj przepis na ten deser, a na pewno goście będą pod wrażeniem.
Delikatne mięso wieprzowe w rumianym sosie cebulowym to doskonała propozycja...
Odsłon: 3295
Taco z kurczakiem to eksplozja smaków i kolorów, które rozgrzeją każde spotka...
Odsłon: 1300
To danie mogę jeść na śniadanie, obiad i kolację. Racuch są mięciutkie, pyszn...
Odsłon: 1821
Przepis na te kulki sernikowe to świetne rozwiązanie, kiedy zostaje Ci kawałe...
Odsłon: 598
Delikatne mięso wieprzowe w rumianym sosie cebulowym to doskonała propozycja...
Odsłon: 3295
Taco z kurczakiem to eksplozja smaków i kolorów, które rozgrzeją każde spotka...
Odsłon: 1300
To danie mogę jeść na śniadanie, obiad i kolację. Racuch są mięciutkie, pyszn...
Odsłon: 1821
Przepis na te kulki sernikowe to świetne rozwiązanie, kiedy zostaje Ci kawałe...
Odsłon: 598
Składniki
Na początku przygotuj masę budyniową: Do garnka wlej połowę mleka i cukier, zagotuj. Do drugiej części mleka wsyp budyń, mąkę ziemniaczaną, żółtko i wymieszaj na jednolitą, gładką masę. Gdy mleko będzie się gotować - wlej przygotowaną miksturę. Mieszając co jakiś czas, ugotuj nadzienie budyniowe. Przykryj folią spożywczą i odstaw do całkowitego wystygnięcia.
Gdy budyń będzie stygł, zajmij się zrobieniem ciasta. Do głębokiej miski wsyp mąkę, proszek do pieczenia, sól, cukier i wymieszaj składniki do połączenia. Dobrze schłodzone masło zetrzyj szybko na tarce (z dużymi oczkami) do miski - pamiętaj, aby podsypywać przygotowaną mąką. Dodaj jeszcze żółtka i zmiksuj wszystko na kruszonkę. Następnie ciasto wyrabiaj krótko dłońmi, uformuj w kulę i spłaszcz, zawiń w folię i wstaw do lodówki na pół godziny, aby ciasto się zbiło.
Po tym czasie wyjmij ciasto z lodówki i krótko zagnieć. Rozgrzej piekarnik do 190 stopni Celsjusza w trybie góra-dół. Dno tortownicy (tylko!) wyłóż papierem do pieczenia. Ciasto rozwałkuj na większy okrąg i wyłóż nim tortownicę (tak, żeby spód miał ok. 3 cm brzeg - bok można wyrównać, żeby był idealny). Posyp ciasto bułką tartą, a następnie wyłóż na niego ostudzony i przemieszany wcześniej budyń.
Teraz przygotuj warstwę owocową. Do umytego i obranego agrestu dodaj łyżkę soku z cytryny. Wsyp mąkę ziemniaczaną i dokładnie wymieszaj. Owoce przełóż na budyń i tak przygotowane ciasto włóż do rozgrzanego piekarnika. Piecz przez pół godziny.
W trakcie pieczenia, na kilka minut przed wyjęciem ciasta z piekarnika, zabierz się za bezę. Do miski przełóż białka i ubij je na sztywną masę. Wsyp cukier i cukier z wanilią. Miksuj przez 5 minut, żeby składniki się połączyły w jednolicie gładką masę.
Zmniejsz temperaturę pieczenia na 180 stopni Celsjusza i wyjmij ciasto z piekarnika. Wyłóż na nie równą warstwę bezy. Wstaw tortownicę z powrotem do piekarnika, jeszcze na 20 minut.
Po upływie czasu wyciągnij ciasto z budyniem i agrestem z piekarnika i odstaw do wystygnięcia. Gdy będzie już zimne, ostrożnie oddziel je od tortownicy i przełóż na paterę. Smacznego!