Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Proponuję dziś przepis na pyszne i proste ciasto, które pięknie wygląda a jeszcze lepiej smakuje, a patrząc na nie aż prosi się nazwać je Blue Lagoon, serdecznie polecam :-)
Mikser, tortownica o średnicy 24 cm.
Bardzo lubię takie dania, ponieważ są szybkie, smaczne i proste. Polecam zwła...
Odsłon: 104
Japońskie ciasto wiśniowe Tradycyjny sernik japoński znany jest ze swojej og...
Odsłon: 65
Przepis dnia
Włoska zupa fasolowa.
Odsłon: 4369
Bardzo lubię takie dania, ponieważ są szybkie, smaczne i proste. Polecam zwła...
Odsłon: 104
Japońskie ciasto wiśniowe Tradycyjny sernik japoński znany jest ze swojej og...
Odsłon: 65
Przepis dnia
Włoska zupa fasolowa.
Odsłon: 4369
Składniki
1. Zaczynamy od przygotowania biszkoptu. W misce ubijamy 3 białka z połową szklanki cukru i szczyptą soli. następnie dodajemy pół szklanki mąki pszennej zmieszanej z 1 łyżeczką proszku do pieczenia oraz 3 żółtka i miksujemy na najwolniejszych obrotach do połączenia składników. 2. Dno tortownicy o śr. 24 cm wykładamy papierem do pieczenia, a jeżeli go nie mamy, to możemy posmarować masłem i obsypać bułką tartą. W ten sposób też się fajnie upiecze i nie przywrze do dna. Przelewamy ciasto do formy, piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 stopni C. 3. Pieczemy przez ok. 30 minut w nagrzanym piekarniku na drugiej półce od dołu z grzaniem góra-dół. Do suchego patyczka. 4. Upieczony biszkopt pozostawiamy do wystudzenia. 5. Gotujemy budyń wg przepisu na opakowaniu czyli wlewamy do rondelka 500 ml mleka, trochę odlewamy do kubeczka, wsypujemy budyń + 2 łyżki cukru i mieszamy, mleko zagotowujemy, wlewamy rozmieszany budyń z cukrem i mlekiem, jeszcze chwilę mieszamy i budyń jest gotowy, gdy całość ładnie zgęstnieje. Ale po co ja to piszę, przecież budyń każdy umie ugotować :-) 6. Ugotowany budyń szczelnie przykrywamy folią, folia ma przylegać do budyniu, w ten sposób unikniemy powstawania kożucha. I pozostawiamy do wystudzenia. 7. Przygotowujemy galaretkę. Do 500 ml wrzącej wody wsypujemy 2 opakowania galaretki, mieszamy i pozostawiamy do wystudzenia. Gdy galaretka wystygnie, wtedy chowamy ją do lodówki. 8. Gdy budyń wystygnie, to możemy przygotować krem. Do misy miksera przekładamy 100 g miękkiego masła i 1 łyżkę cukru pudru i miksujemy. 9. Z budyniu ściągamy folię i po 1 łyżce dodajemy do miksującego się masła. Miksujemy na najwolniejszych obrotach. 10. Teraz czas na biszkopt. Gdy już wystygnie, to musimy wierzch wyrównać, albo przyciąć, żeby nie był zbyt wysoki. U mnie krawędzie wyrosły za wysoko, więc je przycięłam. 11. Krawędzie tortownicy wykładamy folią aluminiową lub folią rantową, dzięki temu krawędzie ciasta będą ładnie wyglądać. Biszkopt przekładamy do tortownicy i na wierzch wykładamy krem budyniowy. Następnie ciasto chowamy do lodówki do przechłodzenia, mniej więcej ok. 30 minut. W tym czasie galaretka powinna już chłodzić się w lodówce. 12. Na przechłodzony krem wykładamy borówki i znów chowamy ciasto do lodówki. Pilnujemy galaretki. Jeżeli przegapimy moment ścinania to będzie trzeba przygotować nową galaretkę. 13. Gdy galaretka zacznie się ścinać, wtedy wylewamy ją na owoce i chowamy ciasto na całą noc do lodówki. 14. Na drugi dzień bez problemu wyciągamy ciasto z foremki, usuwamy folię i przekładamy na paterę. Zajadamy, jest przepysznie, smacznego :-)