Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Propozycja na proste w przygotowaniu, smaczne, puszyste i delikatne ciasto z budyniowym wnętrzem. Ciasto z budyniem to świetny dodatek do popołudniowej kawy lub smaczny, samodzielny deser.
...owsiane, najlepsze. Wystarczy dosłownie kilka chwil i mamy pyszne ciastec...
Odsłon: 3838
Przepyszne jako dodatek do obiadu. Bardzo dobrze smakują samodzielnie.
Odsłon: 308
Bardzo smaczna ryba smażona. Jeśli nam zostanie, można zrobić z reszty smaczn...
Odsłon: 61
Jesień rozpoczęta, pora na zupę krem z dyni 1,5 litra bulionu, 1 dynia hokk...
Odsłon: 304
Dzisiaj przychodzę do was z przepisem na tradycyjna karnawałową przekąskę ! T...
Odsłon: 765
...owsiane, najlepsze. Wystarczy dosłownie kilka chwil i mamy pyszne ciastec...
Odsłon: 3838
Przepyszne jako dodatek do obiadu. Bardzo dobrze smakują samodzielnie.
Odsłon: 308
Bardzo smaczna ryba smażona. Jeśli nam zostanie, można zrobić z reszty smaczn...
Odsłon: 61
Jesień rozpoczęta, pora na zupę krem z dyni 1,5 litra bulionu, 1 dynia hokk...
Odsłon: 304
Dzisiaj przychodzę do was z przepisem na tradycyjna karnawałową przekąskę ! T...
Odsłon: 765
Składniki
Masło rozpuszczamy w rondelku i studzimy. Masa budyniowa: Do garnuszka wlewamy 150 ml mleka i zagotowujemy je z 2 łyżkami mleka i 1 łyżeczką masła. Do drugiej części mleka wsypujemy 1 opakowanie budyniu, mieszamy i łączymy energicznie z mlekiem w garnuszku. Powstałą masę odstawiamy do ostygnięcia i przystępujemy do przygotowania ciasta. Ciasto: Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy je z cukrem, szczyptą soli i cukrem waniliowym. Następnie (cały czas miksując) dodajemy żółtka, ostudzone masło i doprowadzamy do powstania jednolitej konsystencji. Do miski wsypujemy obie mąki, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, ubitą mikserem masę i wlewamy około 150 ml mleka. Całość dokładnie mieszamy za pomocą łyżki*. *Ciasto jest dość rzadkie
Następnie wnętrze foremki (keksówki o wymiarach 25 cm x 12 cm) smarujemy masłem i obsypujemy je kaszą manną. Do tak przygotowanej formy wlewamy część ciasta i układamy na nim rodzynki. Następnie wlewamy masę budyniową, a na koniec masę pokrywamy pozostałą częścią ciasta. Wszystko w 4 prostych krokach: ciasto - rodzynki - masa budyniowa - ciasto.
Formę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i pieczemy około 45 - 50 minut*. * przed końcem pieczenia sprawdzamy patyczkiem czy ciasto jest dobrze upieczone. Następnie posypujemy je cukrem pudrem. Ciasto kroimy dopiero po całkowitym ostygnięciu, tak aby uniknąć wypłynięcia masy budyniowej. Upieczone ciasto pozostawiamy do ostygnięcia.