Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kilka razy piekłam ciasta Nigelli i jakoś nie przypadły mi do gustu ale to bardzo mi smakuje i pewnie będę powtarzała od czasu do czasu. W/g mnie trochę za dużo w przepisie jest polewy ale to nie szkodzi bo dodatkowo już na talerzu polałam sobie ciasto (u mnie zamiast coca-coli jest pepsi :) )
Przepis na pyszną i aromatyczną zapiekankę z makaronem penne, brokułami i kur...
Odsłon: 37376
Nie ma co ukrywać. To nie jest dietetyczne danie. :D Jest mega kaloryczne ale...
Odsłon: 48
Bób jest u nas bardzo lubiany, więc kiedy nadchodzi pora korzystamy z niego,...
Odsłon: 125
To proste, a zarazem eleganckie danie łączy w sobie soczyste plastry mięsa z...
Odsłon: 112
Przepis na pyszną i aromatyczną zapiekankę z makaronem penne, brokułami i kur...
Odsłon: 37376
Nie ma co ukrywać. To nie jest dietetyczne danie. :D Jest mega kaloryczne ale...
Odsłon: 48
Bób jest u nas bardzo lubiany, więc kiedy nadchodzi pora korzystamy z niego,...
Odsłon: 125
To proste, a zarazem eleganckie danie łączy w sobie soczyste plastry mięsa z...
Odsłon: 112
Składniki
Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni i od razu wstawiamy do niego blachę do pieczenia, na której postawimy później torownice z ciastem. Tortownicę 22-23 cm wykładamy papierem do pieczenia. W rondlu podgrzewamy na małym ogniu masło, kakao i pepsi-colę. Odstawiamy do przestudzenia. W misce mieszamy mąkę, cukier, proszek do pieczenia oraz sól. Przestudzoną mieszaninę wlewamy, do suchych składników; mieszamy łyżką. W drugiej misce mikserem ubijamy maślankę dodając po jednym jajku, aż powstanie kremowa masa. Dodajemy wanilię. Łączymy obie masy dokładnie mieszac łyżką. Ciasto wlewamy do tortownicy i pieczemy na gorącej blasze około 40 minut; do suchego patyczka. Po wyjęciu z piekarnika odstawiamy ciasto na 15 minut, żeby przestygło przed otwarciem tortownicy.
Robimy polewę. W rondelku łączymy masło, colę i kakao. Podgrzewamy aż do rozpuszczenia się masła. Zdejmujemy z ognia, wlewamy ekstrakt z wanilii. Wsypujemy po łyżce cukru pudru ciągle mieszając. Polewą polewamy nadal ciepłe ciasto i zostawiamy do ostygnięcia.