Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Podam wam przepis na cudowne ciasto mojej wspaniałej koleżanki Agnieszki z bloga który prowadzi. Nie mogłam się oprzeć temu ciastu i go wykonałam. A że jestem noga co do ubijania śmietany dlatego trochę zmieniłam przepis a oryginalny Agnieszki jest tu : https://agusiowesmakolyki.blogspot.com/2018/02/ciasto-z-coca-cola-i-kremem-mascarpone. Polecam serdecznie jeśli ktoś lubi ciasta z kremem jest idealne, teraz podam przepis jak robiłam prawie wszystko jak u Agi.
Moje dzisiejsze danie to łazanki trochę inaczej przygotowane bo z makaronem ś...
Odsłon: 22
Dorsza z frytkownicy bez tłuszczowej przygotujesz błyskawicznie bez patelni i...
Odsłon: 2256
Warzywna pasta pełna smaku.
Odsłon: 156
Moje dzisiejsze danie to łazanki trochę inaczej przygotowane bo z makaronem ś...
Odsłon: 22
Dorsza z frytkownicy bez tłuszczowej przygotujesz błyskawicznie bez patelni i...
Odsłon: 2256
Warzywna pasta pełna smaku.
Odsłon: 156
Składniki
W garnku rozpuścić margarynę, cukier i cukier waniliowy. Następnie wsypać kakao i wymieszać podgrzewając. Na koniec wlać colę chwilę podgrzać. Zdjąć z ognia i wystudzić.
Jak masa już wystygła dodać żółtka, mąkę oraz sodę i całość zmiksować do połączenia się składników w jednolitą masę. Gdy mamy już zmiksowane ciasto białka ze szczyptą soli ubić na sztywną pianę.
Jak już mamy ubitą pianę z białek, przełożyć do niej ciasto i lekko wymieszać łyżką do połączenia się ciasta z pianą z białek. Gotowe ciasto przelać do blaszki 35 * 25 ( można mniejszej ) wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej margaryną i wysypaną bułką.
Tak przygotowane ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika ustawionego na 180 stopni i piec 40 minut w zależności od piekarnika do tak zwanego suchego patyczka. Upieczone ciasto pozostawić do całkowitego ostygnięcia. Gdy ciasto już wystygnie ściąć lekko górę i pokruszyć ( będzie do ozdoby góry ciasta ). Ciasto przeciąć na dwa blaty.
W międzyczasie ubić śmietanę 30 % ze śmietanami śnieżka, następnie dodając stopniowo po łyżce serka mascarpone zmiksować całość do połączenia się śmietany z serkiem mascarpone.
Wyłożony dolny blat ciasta nasączyć przez całość colą. Położyć przygotowany krem z mascarpone i rozsmarować równo po całości. Przykryć krem drugim blatem ciasta i również go nasączyć colą.
Gdy już mamy krem nakryty drugim nasączonym blatem ciasta. Przygotować polewę, wszystkie składniki na polewę rozpuścić w garnuszku ( nie gotować polewy ). Gorącą polewą posmarować górny blat ciasta i na nią posypać pokruszone wcześniej ciasto. Tak przygotowane wstawić do lodówki aby krem dobrze się związał.
Ciasto jest przepyszne przypomina kopiec kreta a nawet słodką kanapkę z kremem. Idealnie nadaje się do kawy, dla gości oraz dla dużych i małych, dzieci tym ciastem będą zachwycone. Polecam serdecznie a Agnieszce pięknie dziękuję za wspaniały przepis.